Francz Rezső


Tisztségek

Életrajz

A Somogy megyei Nagycsepelyen született, 1947-ben. Szülei gazdálkodó parasztemberek, majd szövetkezeti tagok. Özvegy édesanyja ma is a szülőfalujában él. Felesége (szül.: Szántó Éva, agrármérnök, tej szakmérnök, agrár szakközgazdász) a Drávatej Kft. ügyvezető igazgatója. Fiuk cukrász, magánvállalkozó. 1975. január 1-től Barcson élnek.
Tabon a mezőgazdasági gépszerelő szakközépiskolában érettségizett. Gödöllőn az Agrártudományi Egyetemen (1971) okleveles mezőgazdasági gépészmérnöki, Budapesten (1986) a Közgazdaságtudományi Egyetemen agrárközgazdász diplomát szerzett. 1975. január 1-től dolgozik a barcsi mezőgazdasági szövetkezetben. 1984-ig műszaki főmérnökként, majd elnökhelyettesként, 1995-től mint a Dráva-Coop szövetkezet elnöke; a részleges átalakulást követően, 2001-től a Dráva-Coop Rt elnök-igazgatója.
1990-től tagja Barcs város önkormányzatának. A Magyar Szocialista Pártnak megalakulásától tagja, az MSZP Barcs városi és városkörnyéki szervezetének elnöke, a megyei elnökség tagja.
1994-ben, majd 1998-ban is országgyűlési képviselővé választották a Nagyatád székhelyű, somogyi 6. választókerületben. Az országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottságának is tagja 1994-től. A bizottságban és az országgyűlésben — kormánypártiként, majd 1998-tól ellenzéki képviselőként — elsősorban a vidék, ezen belüI a magas munkanélküliséggel küzdő Dél-Somogy felemelkedéséért hallatta hangját. Itt hasznosítani tudta a három évtizedes gazdasági gyakorlati tapasztalatai mellett az önkormányzati képviselőként szerzett ismereteit is.

Francz Rezső