Dr. Hiller István


Tisztségek

országgyűlési képviselő - Frakció
elnök - Választmány
Törvényalkotási bizottság alelnöke
Kulturális bizottság tagja

Életrajz

1964 május 7-én született Sopronban.
1983-88 között az ELTE BTK történelem-latin szakán szerzett diplomát. 1990-ben egyetemi doktori fokozatot, 1996-ban Ph.D. tudományos fokozatot szerzett. Tizenöt éve tanít az egyetemen.
2001 óta egyetemi docens. 2002. áprilisától országgyűlési képviselő, májustól az oktatási minisztérium politikai államtitkára; 2003. május 12-től kulturális miniszter. Nős, két gyermeke van.
Az MSZP-nek alapító tagja. 1992 óta az V. kerületi MSZP szervezet elnökségi tagja. 1996 óta tagja volt az Országos Választmánynak a Budapesti Területi Szövetség delegáltjaként. 1998 őszén az Országos Választmány elnökhelyettesének választotta, 2000 májusától az Országos Elnökség tagja. A 2003-as kongresszus a párt alelnökévé választotta.
A 2003-as kongresszus megbízásából a Magyar Szocialista Párt "Új Magyar Szociáldemokrácia" című programját elkészítő bizottságának elnöke.
2004 október 16-ától a Magyar Szocialista Párt elnöke. 2006. június 9-től 2010-ig az Oktatási és Kulturális Minisztérium minisztere.
2014. május 6-tól 2022. május 2-ig az Országgyűlés alelnöke.

 


Kapcsolódó cikkek, videók

Hiller István: Hogy sikerültek a dolgozatok? Mármint az iskolaigazgatók dolgozatai!

Hiller István: Hogy sikerültek a dolgozatok? Mármint az iskolaigazgatók dolgozatai!
A státusztörvény részleteit firtatva íratott dolgozatot az iskolaigazgatókkal a Belügyminisztérium a nyár elején, ez azonban bizalmi kérdéseket is felvet, hiszen elismert, megbecsült, az oktatási kérdésekben jártas pedagógusokról van szó. Hiller István, az MSZP választmányi elnöke, korábbi oktatási- és kultuszminiszter a parlament keddi ülésnapján az azonnali kérdések órájában a dolgozatok eredményéről, valamint azok értékeléséről kérdezte Rétvári Bence államtitkárt.
2023-10-24 19:37 mszp.hu

1956 irányt mutat a jövő számára is

1956 irányt mutat a jövő számára is
Kaposváron, Nagy Imre szülőhelyén fáklyás felvonulással egybekötött megemlékezést tartott az MSZP. ’56-tal kapcsolatban Kunhalmi Ágnes társelnök úgy fogalmazott: nemzeti ünnepeink nem csak megemlékezések, hanem jóval többet jelentenek a múlt eseményeinek puszta felidézésénél. Az akkori történések üzenetek is a jelennek, és irányt mutatnak a jövő számára is.
2023-10-22 21:42 mszp.hu

A szegregációt csökkenteni kell az oktatásban is

A szegregációt csökkenteni kell az oktatásban is
A magyar oktatás helyzetéről, az iskolai szegregációról és annak új formáiról is beszélt Hiller István országgyűlési képviselő, az MSZP Választmányának elnöke a keddi parlamenti felszólalásában.
2023-10-10 21:13 mszp.hu

Hiller István: Új felsőoktatási felvételi eljárásra van szükség

Hiller István: Új felsőoktatási felvételi eljárásra van szükség
A kormány olyan szinten lezüllesztette az oktatási rendszert, hogy már azok is bejuthatnak felsőoktatási intézménybe, akik épphogy átmentek az érettségin. Hiller István, korábbi oktatási- és kultuszminiszter, az MSZP Választmányának elnöke a szerdai Egyenes beszédben elmondta, a színvonal további zuhanását meg lehetne előzni. Mindenki, akinek van érettségije továbbtanulhatna a felsőoktatásban, azonban az első év után az egyetemnek felül kellene vizsgálnia, megfelel-e az elvárásoknak az adott hallgató.
2023-10-05 10:46 mszp.hu

A közoktatás válságos állapotban van

A közoktatás válságos állapotban van
A közoktatási rendszer jelenlegi állapotáról, a kormány elhibázott oktatáspolitikájáról, valamint a világjárvány oktatásban okozott kárairól beszélt Dr. Hiller István országgyűlési képviselő, az MSZP Választmányának elnöke az Infórádió Aréna című műsorában.
2023-09-19 17:09 mszp.hu

Több szabadságot kell adni a pedagógusoknak

Több szabadságot kell adni a pedagógusoknak
A közoktatás jelenlegi helyzetéről, az önkormányzatok intézményfenntartói céljairól és a pedagógusok béremeléséről is beszélt Hiller István országgyűlési képviselő, az MSZP Választmányi elnöke az ATV péntek esti Egyenes Beszéd című műsorában.
2023-09-04 15:23 mszp.hu

MSZP: válságban a hazai közoktatás

MSZP: válságban a hazai közoktatás
A magyar közoktatási rendszer válságban van. Hibás döntések sorozata – amelyről a kormány tehet – és a világjárvány okozta gondok – amelyekről nem a kormány tehet – együttesen olyan súlyos helyzetet hoztak létre, amely jelentős színvonalesést eredményezett, olyat, amely a gyermekek, diákok számára alig behozható hátrányt, kárt okoz.
2023-09-01 07:37 mszp.hu

A diploma értékét nem csökkenteni, hanem megőrizni és növelni kell

A diploma értékét nem csökkenteni, hanem megőrizni és növelni kell
A magyar felsőoktatás és a pedagógusképzés kritikus pontra ért 2023-ra, hiszen a kormány az összes győzelmi jelentés ellenére azon dolgozik, hogy miként lehetne minél több fiatalt a pedagógus pályára helyezni – többek között erről beszélt Hiller István országgyűlési képviselő, az MSZP választmányi elnöke az ATV szerda esti Egyenes Beszéd című műsorában.
2023-07-27 13:26 mszp.hu

Horn Gyula születésének 91. évfordulóján megemlékezést tartottak az MSZP politikusai

Horn Gyula születésének 91. évfordulóján megemlékezést tartottak az MSZP politikusai
Az MSZP meghatározó politikusai a néhai miniszterelnök egész alakos szobránál, az angyalföldi Gyermek téren koszorút helyeztek el, valamint megemlékezést tartottak az egykori lakóhelyén, a XIII. kerületben, az Újpest rakpart 11. számú háznál, ahol 2013-ban avattak fel emléktáblát Horn Gyula emlékére.
2023-07-05 14:45 mszp.hu

A képviselőknek nincs joga egy új magyar arisztokráciát létrehozni

A képviselőknek nincs joga egy új magyar arisztokráciát létrehozni
A Lázár János építési és közlekedési miniszter által jegyzett, „A kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről” - címen benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatos parlamenti vitában Hiller István országgyűlési képviselő, az MSZP választmányi elnöke vezérszónoki felszólalásban fejtette ki az aggályait.
2023-07-04 23:32 mszp.hu
«123456...»