Dr. Kökény Mihály


Tisztségek

Életrajz

1950. április 5-én született Budapesten. Édesapja gépészmérnök volt, édesanyja vegyész. Nős, felesége vegyészmérnök.

1974-ben szerezte diplomáját a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi karán, majd belgyógyászatból és kardiológiából tett szakorvosi vizsgát.

1974-től 1979-ig az Országos Kardiológiai Intézetben gyógyító orvosként dolgozott és tudományos munkát végzett.

1979 és 1990 között az államigazgatás különböző tisztségeiben közszolgálatot teljesített. Az Egészségügyi Minisztériumban szakmai programok szervezésével foglalkozott, a Minisztertanács Hivatalának főosztályvezetőjeként - egyebek mellett - az első magyar egészségmegőrzési stratégia kidolgozását irányította. 1988-tól 1990-ig a Németh-kormány szociális és egészségügyi miniszterhelyettese volt. A rendszerváltást követően ismét az Országos Kardiológia Intézetben dolgozott, mint főigazgató-helyettes, emellett egy külföldi tulajdonú egészségügyi magánvállalkozás orvosmenedzsere volt.

1991-től a Magyar Szocialista Párt tagja, parlamenti szakértője, majd 1992 és 1994 között országos ügyvivője. 1994-ben Ferencvárosban választották országgyűlési képviselővé, 1998-ban az MSZP budapesti listájáról jutott a parlamentbe. 1994-től a Népjóléti Minisztérium politikai államtitkára, 1996-1998 között népjóléti miniszter. 1998-tól az Országgyűlés Egészségügyi és Szociális bizottságának elnöke.
Több, mint két évtizede az Egészségügyi Világszervezet szakértője. Rendszeres előadója hazai és külföldi egyetemek egészségtudományi és menedzserképző tanszékeinek. Felsőfokú angol nyelvismerettel rendelkezik.

2002. áprilisában ismét egyéni választókerületben (Ferencváros) szerzett mandátumot.

2002. május 27-én kinevezték az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkárává.

2003. szeptember 15. és 2004. november 3. között Egészségügyi Szociális és Családügyi miniszterként dolgozott. 2004 decemberétől a miniszterelnök felkérésére népegészségügyi kormánymegbízottként vezette a Népegészségügyi Tárcaközi Bizottságot. A 2006. évi országgyűlési választásokon az MSZP budapesti listájáról került be az Országgyűlésbe, ahol az Egészségügyi Bizottság elnökeként vesz részt az ágazatot érintő reformok előkészítésében.

Kökény Mihály

Kapcsolat

Cím 1096 Budapest, Balázs Béla utca 38
Telefonszám 1/215-4278
E-mail cím ferencvaros@mszp.hu

 


Kapcsolódó cikkek, videók

Magyar politikusok lettek az Európai Egészségügyi Unió „bajnokai”

Magyar politikusok lettek az Európai Egészségügyi Unió „bajnokai”
Két magyar politikus is helyet kapott az Európai Egészségügyi Unió nemzetközi mozgalmának „bajnokai” között – ezt az egészségügyi kompetenciák felülvizsgálatára szerveződő nemzetközi civilszervezet közölte a honlapján. Ujhelyi István EP-képviselőt és Kökény Mihály volt szakminisztert az egészségügyi unió megalkotásában vitt kezdeményező és úttörő szerepük miatt választották be egyedüli magyarokként a szimbolikus testületbe.
2021-06-08 11:32 mszp.hu

A kormány egészségügyi inkompetenciája gátolja a normális élet lehetőségét

A kormány egészségügyi inkompetenciája gátolja a normális élet lehetőségét
A kabinet felülírja a racionalitást és az azt megalapozó szakmai érveket.
2021-02-01 12:39 mszp.hu

Szombathely az elsők között csatlakozik az Európai Egészségügyi Unióhoz

Szombathely az elsők között csatlakozik az Európai Egészségügyi Unióhoz
Fontos lehetőségnek tartja a szombathelyi városvezetés az Európai Egészségügyi Unió programját, ezért az elsők között csatlakoznak annak minél szélesebb körben történő megvalósításához.
2020-12-30 17:37 mszp.hu

Gumicsont

Gumicsont

Az egészségügyet egyáltalán nem kedvelő miniszterelnök azzal a bejelentéssel kezdte a Fidesz mezőkövesdi frakció ülését, hogy 500 milliárd forintból végre létrejött az egészségügy hardvere és most látni akarja a hatékony működést biztosító szoftvert. Attól az apróságtól most tekintsünk el, hogy a hardver, azaz a fejlesztések az előző szocialista-liberális kormányok felelős döntéseinek köszönhetőek, sőt, ezt az uniós pénzt sem tudta Orbán kormánya határidőre és szabályosan felhasználni, példaként csak a mentőállomások építésére hivatkoznék.

2015-02-10 12:36 Népszava

Egészségügy: káosz és válság

Egészségügy: káosz és válság

A szekszárdi kórház új szárnyának minapi avatásán a miniszterelnök azt találta mondani, hogy az egészségügy jobban teljesít, mint az előző kormányzat idején, de még nem elég jól. Déja vu élményem van. Kádár beszélt így: "jól haladunk a szocializmus építésének útján, de vannak még hibák, elvtársak", és kacsintott.

2014-03-14 10:36 Népszava

El a kezekkel az orvosképzéstől!

El a kezekkel az orvosképzéstől!

Minden előzetes egyeztetés nélkül, feltehetően az egészségügyért felelős miniszter és államtitkár felett átnyúlva csempésztek be az idei költségvetést megalapozó törvénycsomagba az orvosképzést súlyosan veszélyeztető, az oktatás, a kutatás és a gyógyítás integrált rendszerét szétverő módosításokat.

2014-01-06 10:39

Az európai ranglista alján tanyázik a magyar egészségügy

Az európai ranglista alján tanyázik a magyar egészségügy

Magyarország a 35 vizsgált ország közül a 28. helyet foglalja el az idei Európai Egészségügyi Fogyasztói Index szerint. Csehország és Szlovákia messze előttünk jár, Albániát, Romániát és Lengyelországot pedig csak kevéssel előzzük meg.

2013-12-03 11:58

A Fidesz igazi arcát mutatja, ahogy a betegek felé fordul

A Fidesz igazi arcát mutatja, ahogy a betegek felé fordul

Soha nem állítottuk, hogy a Miskolcon dolgozó orvosok és ápolók nem rendesen végzik a munkájukat.  Ellenkezőleg: a tisztességes szakemberek védelmében szóltunk. A Fidesznek nem hazudoznia és titkolóznia kellene, hanem a kórházi katasztrófahelyzet elhárításán dolgozni.

2013-10-31 16:18

Valódi vizsgálatot a miskolci koraszülöttek haláleseteivel kapcsolatban!

Valódi vizsgálatot a miskolci koraszülöttek haláleseteivel kapcsolatban!

Az egészségügyért felelős államtitkárság közzétette a miskolci koraszülöttek haláleseteivel kapcsolatos vizsgálatának eredményét. Több mint két hónap maszatolás után csupán azt sikerült kideríteniük, hogy személyében senki sem tehető felelőssé a tragédiáért.

2013-10-28 12:07

Itt a piros, hol a piros...

Itt a piros, hol a piros...

A gyanútlan turistákat átverő csalók játékára emlékeztet a 2014. évi költségvetés egészségügyi fejezete.

2013-10-08 16:39
«123»