Dr. Szanyi Tibor


Tisztségek

EP képviselő - EP Delegáció
alelnök - Országos Elnökség

Életrajz

Dr. Szanyi Tibor Jenő (Budapest, 1956. július 13. –) közgazdász és politikus. 1956. július 13-án született Budapesten Szanyi Jenő közgazdász és Karpf Mária gyermekeként. 1974-ben a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium fizika tagozatán érettségizett. 1980-ban a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem külgazdaság szakos hallgatójaként diplomázott, majd 1988-ban egyetemi doktori címet szerzett. 5 nyelven beszél (angol, német, olasz, orosz, francia).

Pályája kezdetén két évig az agrár-külkereskedelemben dolgozott. 1982-90 között az agrártárca főelőadójakétn, majd 1982-85 között a Római Magyar Nagykövetség FAO-képviselet titkáraként tevékenykedett. 1990-91 között az Agroinformnál vezérigazgató, majd 1991–92 között a Magyar Vállalkozói Kamara főtitkára. 1992-98 között az Euro Info Service ügyvezető igazgatójaként dolgozott. Az 1994-ben létrehozott Európai Tanulmányok Alapítványnak alapítója. 

Országgyűlési képviselőként

1998. június 15-én lépett be az MSZP-be, egyben az Európai Integrációs Tagozat alapító elnöke lett, mely ma Európa-politikai Tagozat néven működik. 1998 óta a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szervezetének (MEASZ) tagja. 1998 májusában az MSZP jelöltjeként Budapest 19. számú választókerületében egyéni mandátumot szerzett. Az 1998-2002-es parlamenti ciklusban az Európai Integrációs Ügyek Bizottsága alelnöke, 2002-04 között az októberi kormányváltásig a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára, 2003-04 között egyben vidékpolitikai kormánymeghatalmazott is. 2004 októberétől a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára volt. 2004 óta a Policy Network (London) igazgatósági tagja. 2006 júniusától a Gazdasági és informatikai bizottság, majd 2008 májusától az Európai ügyek bizottságának tagja. Az MSZP távfűtési munkacsoportja vezetőjeként elérte, hogy az Országgyűlés 2010. január 1-jétől 5%-ra csökkentette a távhő áfáját.

A 2010. évi országgyűlési választásokon negyedszer is egyéni mandátumot szerzett Budapest, XIII. kerület, 19. sz. választókerületében, a mandátum átvétele után az Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság tagjaként, illetve Európai ügyek bizottságában tevékenykedett.

Tisztségek: 2010-ben a Magyar Szocialista Párt tisztújító kongresszusán a párt elnökségi tagjává választották. Nem sokkal ezután a párt vezetése kinevezte a 2010-es, őszi önkormányzati választások kampányfőnökévé, amelynek eredményeképpen az MSZP 4%-kal jobb eredményt ért el, mint az az évi, tavaszi országgyűlési választásokon. 2012-ben és 2016-ban is indult a pártelnöki pozícióért. 2018-ban a párt kongresszusa az Mszp alelnökének választotta.

EP-képviselőként

A 2014-es európai parlamenti választáson az MSZP listavezetőjeként szerzett mandátumot. 

Európai parlamenti képviselőként kiemelkedő sikereket ér el. Első alelnöke az EU–Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottságba delegált küldöttségnek, tagja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságnak (AGRI). Póttagja a Gazdasági és Monetáris Bizottságnak (ECON), Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságnak  (ENVI), Pénzügyi bűncselekmények, adókijátszási és adókikerülési ügyek különbizottságának (TAX3) továbbá a Svájccal és Norvégiával fenntartott kapcsolatokért felelős és az EU–Izland Parlamenti Vegyes Bizottságba és az EGT Parlamenti Vegyes Bizottságába delegált küldöttségnek (DEEA). 2016 januárjában egyetlen baloldali magyar képviselőként beválasztották az Európai Parlament ún. "dízelbotrányt" vizsgáló bizottságába (EMIS).

Az "okosfalvak" projket kezdeményezője. A 2015-ös kísérleti program (pilot program), amelyet "Smart, eco, social villages" (Okos, környezettudatos, szociális falvak) néven nyújtott be az Európai Bizottsághoz, kedvező fogadtatásra lelt. Olyannyira, hogy már a 2016-os EU-költségvetésben 800.000 eurós pénzügyi keretet különítettek el a célra. Kezdeményezésére később több mint 3 millió euró keretösszegű előkészítő program (preparatory action) indult. 2018-ban megszületett a "Bled-i nyilatkozat az EU vidéki területeinek okosabb jövője érdekében" (Bled declaration for a smarter future of the rural areas in EU). Ez utóbbi nyilatkozatot már négy Európai Bizottsági főigazgatóság (a Mezőgazdasági- és Vidékfejlesztési; Regionális; Digitális; illetve a Mobilitáspolitikai és Közlekedési Főigazgatóság) is támogatta.

Az Ukrajnával foglalkozó társulási bizottság első alelnökeként érdemben tudott hozzájárulni ahhoz, hogy ukrán szomszédaink az EU-tól meghatározó politikai és anyagi támogatást kapjanak országuk európai irányba mutató demokratikus fejlődéséhez és az orosz agresszió legyűréséhez. Meghatározó szerepet tölt be a gazdaságpolitikai, versenypolitikai, illetve falupolitikai területeken is. Az EU versenypolitikájáról szóló parlamenti fő jelentéstevőként elérte, hogy az EP nagy többséggel szavazta meg jelentését, amelynek legfőbb, normaértékű baloldali tartalma annak kijelentése, hogy a versenyszabályok nem írhatják felül a szociális vívmányokat és szempontokat. Az említett jelentés az első olyan jelentősebb európai parlamenti dokumentum, mely világossá tette, hogy az adórendszer igenis tartalmazhat szociális megfontolásokat. 

Magánélet

Első házasságából két felnőtt fiúgyermeke született: Bálint (1986) és Viktor (1989). 2013-ban újraházasodott, és még ebben az évben megszületett Márton fia, majd 2015-ben Emma, a politikus első leánygyermeke.

Kitüntetések

2004-ben az Olasz Köztársaság Érdemrendje tiszti kereszttel tüntette ki az olasz miniszterelnök.

2005-ben Katolikus Izabella-rend parancsnoki keresztje a csillaggal tüntette ki I. János Károly spanyol király.

Bruxelles
Parlement européen
Bât. Altiero Spinelli
10G146
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Szanyi Tibor

Kapcsolat

Cím 60 rue Wiertz B-1047 - Bruxelles Belgium
Telefonszám +32(0)2 28 45284
Fax +32(0)2 28 49284
E-mail cím tibor.szanyi@europarl.europa.eu
Facebook Facebook
Weboldal Szanyi Tibor weboldala
Twitter http://twitter.com/szanyitibor

 


Kapcsolódó cikkek, videók

In the EP election, we can wipe the cynical grin off the face of Orbán's far-right

In the EP election, we can wipe the cynical grin off the face of Orbán's far-right
MSZP Deputy Chairman and MEP Tibor Szanyi also spoke at the European Parliament’s plenary session today, which for the second time in a few months, took a look at the state of the rule of law and fundamental rights in Hungary following the debate on the Sargentini-report of September last year. Placing the issue on the agenda again was justified by the further deterioration of the situation, which has been strongly criticized in the parliamentary report adopted by a large majority, as well as the new violations committed or tolerated by the Orbán government, in particular the expulsion of CEU and the violence against opposition MPs.
2019-02-01 09:57 mszp.hu

Szanyi Tibor: Az EP-választáson letörölhetjük az orbáni szélsőjobb arcáról a cinikus vigyort

Szanyi Tibor: Az EP-választáson letörölhetjük az orbáni szélsőjobb arcáról a cinikus vigyort
Az MSZP alelnöke, Szanyi Tibor EP-képviselő is hozzászólt az Európai Parlament mai plenáris ülésén, amely a jogállamiság és az alapjogok magyarországi helyzetét a tavaly szeptemberi Sargentini-jelentés vitája után néhány hónapon belül immár másodszor vette górcső alá. A téma ismételt napirendre tűzését a testület a nagy többséggel elfogadott parlamenti jelentésben élesen bírált helyzet további romlása, az Orbán-kormány által elkövetett, vagy eltűrt újabb jogsértések indokolták, különösen a CEU kiszorítása, az igazságszolgáltatás, valamint az ellenzéki képviselőket ért erőszak okán.
2019-01-30 19:53 mszp.hu

Tibor Szanyi: Transparency Must be Ensured During Authorization Procedure for Pesticides!

Tibor Szanyi: Transparency Must be Ensured During Authorization Procedure for Pesticides!
In February 2018, the European Parliament decided to set up a special committee for the EU authorization procedure for plant protection products, specifying its tasks, composition and term of office. The Special Committee has prepared a report on the work done so far. In line with the hearings, this report has also been structured according to the successive steps of the EU authorization procedure for plant protection products. The recommendations of the PEST Special Committee are expected to launch a series of measures, including the development of the current EU legal framework and its implementation.
2019-01-17 16:57 mszp.hu

Szanyi Tibor: Az EU jogi rendszerét ki kell egészíteni a jogállamiságot védő eszközökkel

Szanyi Tibor: Az EU jogi rendszerét ki kell egészíteni a jogállamiságot védő eszközökkel
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők megvitatták és elfogadták a demokratikus értékek és alapjogok EU-n belüli érvényesüléséről szóló szokásos éves jelentést. A 2017. év fejleményeinek értékelésén alapuló átfogó, konkrét eseteket és tagállamokat nem említő összefoglaló a jogállamiság, az európai értékek és demokratikus jogok, a média helyzete, a kisebbségekkel szembeni diszkrimináció terén tapasztalt hiányosságokra és jogsértésekre összpontosít, s hangsúlyosan tükrözteti a migránsokkal való jogsértő bánásmód, valamint a #MeeToo mozgalom nyomán a nőkkel szembeni erőszak súlyos aktualitását.
2019-01-16 18:24 mszp.hu

Tibor Szanyi: Cameron and May Fail, Up Next: Orbán

Tibor Szanyi: Cameron and May Fail, Up Next: Orbán
The European Parliament’s plenary session has already discussed the outcome of the British Parliament's vote last night, which rejected the draft Brexit agreement proposed by Prime Minister May by a larger majority than expected.
2019-01-16 15:37 mszp.hu

Szanyi Tibor: Cameron és May már megbukott, felkészül: Orbán

Szanyi Tibor: Cameron és May már megbukott, felkészül: Orbán
Az Európai Parlament plenáris ülése már ma reggel megvitatta a brit parlament előző esti szavazásának eredményét, amely a vártnál is nagyobb arányban elutasította a May miniszterelnök által előterjesztett Brexit-megállapodás tervezetet.
2019-01-16 11:39 mszp.hu

Szanyi Tibor: a növényvédőszerek engedélyezési eljárása során is biztosítani kell az átláthatóságot!

Szanyi Tibor: a növényvédőszerek engedélyezési eljárása során is biztosítani kell az átláthatóságot!
Az Európai Parlament 2018 februárjában döntött úgy, hogy a növényvédőszerek uniós engedélyezési eljárásával kapcsolatban különbizottságot hoz létre, pontosan meghatározva annak feladatait, összetételét és megbízatásának idejét. A különbizottság jelentést készített az eddig elvégzett munkával kapcsolatban. A meghallgatásokkal megegyezően ezt a jelentést is a növényvédőszerek uniós engedélyezési eljárása egymást követő lépéseinek megfelelően strukturálták. A PEST különbizottság ajánlásai várhatóan egy sor intézkedést indítanak el, beleértve a jelenlegi uniós jogi keret-, és annak végrehajtásának fejlesztését.
2019-01-16 11:32 mszp.hu

Orbán egy hazug

Orbán egy hazug
A kormány ismét megugrotta a hazudozás magasiskoláját. Azt mondja, hogy minden rendben, minden olajozottan működik, az érintettek viszont mégsem, vagy csak jelentős késedelemmel kapják meg a nyugdíjnak nevezett járandóságukat.
2019-01-12 16:03 mszp.hu

Comments on the weird open letter of 'CÖF' (Hungary)

Comments on the weird open letter of 'CÖF' (Hungary)
Dear Colleague, Dear Judith,
2019-01-03 16:46 mszp.hu

Szanyi Tibor nyílt levele Judit Sargentini EP-képviselőnek a CÖF nyílt levelére reagálva

Szanyi Tibor nyílt levele Judit Sargentini EP-képviselőnek a CÖF nyílt levelére reagálva
Kedves Kollégám! Kedves Judith!
2019-01-01 16:50 mszp.hu
«123456...»