Vajda Zoltán

országgyűlési képviselő - Frakció
Költségvetési bizottság elnöke

Életrajz

Három gyermek apja, magánnyugdíjpénztári tag, kisvállalkozó, felbosszantott magyar állampolgár – ha röviden kellene jellemezni magam.

Az érettségi után először a Budapesti Gazdasági Főiskola, majd a University of Humberside, végül a Közép-Európai Egyetem (CEU) mesterképzésén szereztem diplomát.

Pályakezdőként a Világbank munkatársaként a nyugdíjreform kidolgozásában vettem részt. Később elemzőként dolgoztam az Állami Pénztárfelügyeletnél és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Társaságnál (OECD) Párizsban. Hazatérésémet követően a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) helyezkedtem el. Több mint öt éven át a PSZÁF Felügyeleti Tanács elnökének tanácsadójaként, további közel egy éven át pedig a Pénzügyi Stabilitási Tanács szakmai titkáraként dolgoztam 2010-ig.

2014-ben, az önkormányzati választásokon az Együtt színeiben választottak meg képviselőnek a lakóhelyemen, Budapesten, a XVI. kerületben. 2018-ban, az országgyűlési választáson az ellenzék több pártjának közös jelöltjeként alig 1 százalékkal maradtam le a mandátumról. Ha akkor teljes az összefogás, ma már én képviselhetném a Kertvárost.

2019-ben, az önkormányzati választáson függetlenként egyéni mandátumot nyertem, így az év októberében megkezdhettem második ciklusomat. Azért indultam újra, mert  továbbra is sok minden zavart: a választókörzetemben és az országban sem úgy működnek a dolgok, ahogy kellene. Változás kell!

Az ellenzéki előválasztáson a körzetemben én nyertem, majd a 2022-es országgyűlési választáson az ellenzék – a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a Momentum, a DK és a Jobbik – közös jelöltjeként győztem a Fidesz helyi jelöltje ellen.