Rezsistop!

Támogasd Rezsistop!-csomagunkat!

Magyarország egy soha nem látott megélhetési katasztrófa küszöbén áll: folyamatos drágulással, kétszámjegyű inflációval, harmatgyenge forinttal, a nemzetközi környezetnek kitett gazdasággal, energiaár-robbanással, szétszakított társadalommal.
A mai kormány megszüntette a rezsitámogatást, ígérete ellenére az energiár nagyrészét az emberekre hárította.
A bejelentett áram- és gázáremelés a semmiből jött: hónapokon át az ellenkezőjéről beszélt minden kormánytag a 2022-es kampányban!
Miközben Európa más országaiban éppen növelik a kormányok a cégek és az emberek rezsitámogatását, az Orbán-kormány nemcsak az árakat növeli indokolatlan mértékben, hanem óriási ÁFA bevétel növekményt szed be a lakosságtól.
A mai kormány segítség helyett mélyíti a válságot: évtizedes rossz döntései sorban omlanak össze és szakadnak minden ember nyakába napról napra, forintról forintra.

Az MSZP Rezsistop!-csomagja enyhítené a válságot.

Lenne út a válság csökkentésére. A Rezsistop!-csomag az alábbi módon segítené a megélhetés biztonságát:

1. A Fidesz-kormány ne nyerészkedjen a magyar családok rezsijén!

A paksi olcsó áramot adják annyiért az embereknek, amennyibe az kerül! Paks 1 kilowattóránként 12 forintos kilowattóránkénti áron termel, méghozzá jóval többet, mint a magyar lakosság áramigénye. A paksi áramot azért lehet változatlan áron adni, mert annak semmi köze a világpiaci árhoz, arra nem hat sem az infláció, sem a háború. A 36,6 forintos kilowattóránkénti lakossági árba még a rendszerhasználati díjak és az adók is beleférnének!
A lakossági gáz árát sem kell a hétszeresére emelni, ha Orbán Viktor és Szijjártó Péter igazat mondtak, amikor azt állították, hogy az új, Gazprommal kötött hosszú távú szerződés megvédi a magyar fogyasztókat a gázáremeléstől. Putyin elnök pedig kijelentette, hogy a világpiaci ár egyötödéért kapja hazánk a gázt. Jogunk van tudni, hogy mi az igazság, ezért Orbán Viktornak és Szijjártó Péternek tisztáznia kell a közvélemény előtt, hogy mi a helyzet az orosz gáz árával!

2. Garantált alapszolgáltatást mindenki számára a lakóhelyén!

Minden Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkező ember a lakóhelyén azonos mennyiségben jogosult legyen a legolcsóbb földgázhoz és villamos energiához való hozzáférésre, vagyis a 30 Ft/m3-es árú hazai kitermelésű földgázra és a 12 Ft/kWh költségű paksi áramra. Fogyasztási helyenként lenne egyedi tömbtarifa, amelynek első sávjában a kedvezményes árú mennyiséget (pl.: földgáz esetében 15 m3/fő/hó, áram esetében 30 kWh/fő/hó) az adott fogyasztási helyre bejelentett lakók száma alapján számolják ki. Ez a garantált alapszolgáltatás biztosítja, hogy a létfenntartáshoz szükséges áramhoz és gázhoz a lakóhelyén mindenki hozzáférjen, és átvészelje a következő hónapok nehézségeit. A XXI. században ez alapjog!

3. Legyen 5%-os az ÁFA a lakossági energiaáron a mai 27% helyett

Az állam ne nyerészkedjen az elszálló energiaárakon: az átlagfogyasztás felett gáz esetén 21,7 Ft helyett 158,8 Ft, áram esetén 7,5 Ft helyett 15 Ft ÁFA-t kell fizetni! Legyen 5% az áram, a gáz, a PB-gáz, a tűzifa, a brikett, a koksz és a palackos PB-gáz után fizetendő ÁFA (forgalmi adó) a jelenlegi 27% helyett, mert még így is jelentős többlet bevétele lenne a költségvetésnek. Ez önmagában több mint ötödével csökkentené a rezsi árát!

4. Országos szigetelési programot minden lakóépületre!

Magyarország ma azért is van ekkora bajban, mert a mai kormány 12 év alatt szinte semmit nem tett az energiafelhasználás hatékonyságának növelése, az energiatakarékos szemlélet terjesztése érdekében. Ezért most nagy arányú, széles körű, nagyon gyors beavatkozás kell: kezdeményezzük, hogy a Kádár-kockákra, családi és társasházakra, valamint panelépületekre indítsanak célzott, önerő nélküli felújítási támogatási programot, valamint kamatmentes hitellel támogatott felújítást lehetővé tevő országos szigetelési programot. Csak a tervezett Vodafone-vásárlásból 100,000 házat lehetne felújítani!

5. Ingyenes előre fizető mérőt, és visszakapcsolást a vezetékes energiaellátásba!

Mindenki, aki kéri, ingyen jogosult legyen az előre fizetős mérőóra felszerelésére. Ez egyrészt megakadályozza a kikapcsolásokat, másrészt lehetővé teszi, hogy a kis jövedelemmel rendelkezők, vagy szociális támogatásra szorulók is hozzájussanak a minimálisan szükséges energiához.
Minden vezetékes energiahordozó esetében a díjfizetési hátralék törlesztéséről történő megállapodás után minden fogyasztót ingyen kapcsoljanak vissza az ellátásba. Ez lehetővé teszi, hogy az egyszer fizetésképtelenné vált fogyasztó számára ne legyen meghaladhatatlan akadály a visszatérés a rendszerbe.


Egyetértesz a Rezsistop!-csomaggal? Támogasd!


Támogatod? Írd alá!
Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Adatkezelési hozzájárulás: Hozzájárulok ahhoz, hogy a fenti űrlapon megadott személyes adataimat az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény („Info törvény”, 2011. évi CXII.) valamint a 2016. április 27-i (EU) 2016/679 európai parlamenti és tanácsi rendelet („GDPR rendelet”) előírásai szerint a Magyar Szocialista Párt (1114 Budapest Villányi út 11-13.) kezelje. Telefonon vagy levélben, lakcímem, elektronikus levélcímem vagy telefonszámom felhasználásával információcsere céljából kapcsolatot tartson mindaddig, amíg e hozzájárulásomat vissza nem vonom. A fenti postacímen, vagy az adatvé[email protected] email címen, vagy a 06-1-222-6797 telefonszámon kérhetem adataim változtatását vagy törlését. Ha az adatkezelés jogszerűségét kifogásolom, panaszt emelhetek személyes adataim kezelése ellen, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, vagy bírósághoz fordulhatok. (NAIH: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c, tel: +3613911400, fax: +3613911410, ugyfelszolgalat@naih.hu)