Közgazdasági Tagozat


A Magyar Szocialista Párt politizálásának egyik alappillére a hiteles, szakmailag megalapozott, a magyar társadalom érdekeit szolgáló gazdaságpolitika kidolgozása és képviselete.

Az MSZP Közgazdasági Tagozata kiemelt szerepet kíván vállalni e munkában, ennek jegyében az alábbi feladatokat vállaltuk fel:

  • közgazdasági elemző munkával segítséget nyújtunk az MSZP szerveinek és szervezeteinek a megalapozott szakmapolitikai tevékenységükhöz,
  • javaslatainkkal formáljuk az MSZP gazdaságpolitikai programját és döntéseit,
  • az MSZP szervezeti formáin belül megjelenítjük és képviseljük tagjaink szakmai véleményeit és törekvéseit,
  • elősegítjük a párt kapcsolatait a megfelelő társadalmi szervezetekkel és mozgalmakkal.


Tevékenységünk

Szakmai műhelymunka

Az elmúlt években több szakmai műhelyt is alapítottunk, amelyek egy-egy speciális problémakör megoldásán dolgoztak.

Önálló szakértői csoport foglalkozott a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság pénzügyi és reálgazdasági hatásainak felmérésével, valamint a válsággal kapcsolatos rövid- és hosszú távú gazdaság- és pénzügypolitikai feladatok áttekintésével. A műhely állásfoglalásaiban ezen felül ajánlásokat fogalmazott meg a párt és a kormány számára a lehetséges intézkedéseket illetően.

Külön műhely alakult a választási programok gazdaságpolitikai részének előkészítésére. Az itt készült elemzések közvetlenül a párt választási programjainak megírását támogatták.

Jelenleg az alábbi ágazati szakmapolitikák kidolgozására koncentrálunk:

  • oktatás finanszírozása
  • egészségügyi rendszer finanszírozása
  • versenyképesség, fejlesztéspolitika
  • foglalkoztatás
  • önkormányzati gazdálkodás
  • lakáspolitika (különös tekintettel a devizahitelesek problémáira).


Rendezvények

Állásfoglalásaink ismertetésén túl konferenciák, szakmai találkozók és nyilvános előadások szervezésével is hozzá kívánunk járulni szakmapolitikai álláspontunk szélesebb körben történő megismertetéséhez és az MSZP politikai sikereihez.

Az elmúlt évek kampányidőszakaiban számos alkalommal nyílt lehetőségünk arra, hogy bemutathassuk a tagok és érdeklődők számára az MSZP választási programját, a párt előtt álló gazdaságpolitikai feladatokat.

Az egyik legfontosabb célunknak tekintjük a párt gazdaságpolitikusai és a gazdasági élet szakemberei közti párbeszéd fenntartását, a kapcsolatok folyamatos építését, bővítését. Ezért minden évben szervezünk egy közös találkozót a Magyar Európai Üzleti Tanáccsal. A találkozó értékes lehetőséget jelent a gazdasági szereplők véleményének felmérésére, párbeszéd folytatására.

Az MSZP ellenzéki politizálását kívánjuk támogatni két programmal is. 2011 tavaszán egy szakmai konferencia keretében értékeljük az Orbán-kormány első éves gazdaságpolitikai tevékenységét, az év második felében pedig az MSZP jövőbeni gazdaságpolitikáját megalapozó szakmai vitákat szervezünk.

Tiszteletbeli elnök: Dr. Andor László

Közgazdasági Tagozat

Kapcsolat

Cím 1114 Budapest, Villányi út 11-13.
Telefonszám +36 1 222 6797
E-mail cím imre.szekeres@mszp.huKapcsolódó cikkek, videók

Az MSZP Közgazdasági Tagozatának nyilatkozata Botka László igazságos Magyarországról szóló programjáról

Az MSZP Közgazdasági Tagozatának nyilatkozata Botka László igazságos Magyarországról szóló programjáról
Az MSZP Közgazdasági Tagozata támogatja Botka László miniszterelnök-jelölt, szegedi polgármester javaslatát az igazságosabb közteherviselési rendszerre: a közepes és alacsony jövedelműek adójának csökkentését - beleértve az adómentes minimálbért - és a magas jövedelműek, a havonta 1 milliónál többet keresők, a jelentős vagyonnal rendelkezők nagyobb hozzájárulását a közteherviseléshez.
2017-03-24 19:56 mszp.hu

Tisztújítás a Közgazdasági tagozatban

Tisztújítás a Közgazdasági tagozatban
Az MSZP Közgazdasági tagozata tegnapi közgyűlésén elnöknek Dr. Szekeres Imre volt minisztert, tiszteletbeli elnöknek Dr. Andor László tanszékvezető egyetemi tanárt, volt EU biztost választotta meg.
2016-05-19 13:58 mszp.hu

Tóbiás: olyan Magyarországot kell építeni, ahol lehet sikeres olimpiát rendezni

Tóbiás: olyan Magyarországot kell építeni, ahol lehet sikeres olimpiát rendezni

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint nem lemondani kell az olimpia megrendezéséről, hanem olyan Magyarországot kell építeni, ahol lehet sikeres olimpiát rendezni.

2015-09-08 18:51 MTI/mszp.hu

Budapesti olimpia – Egy álom kockázatai - konferencia

Budapesti olimpia – Egy álom kockázatai - konferencia

Az álom csodálatos, a kockázat hatalmas. Ki ne szeretné, ha a világ néhány héten át szinte csak Budapestre figyelne, vagy ha ott ülhetne a lelátón, és együtt ünnepelhetné egy magyar atlétával a győzelmét a létező legrangosabb sportversenyen? Ugyanakkor ezért az élményért sokat kell majd fizetni: magának az olimpiának a költsége közel 800 milliárd forint, az ahhoz kapcsolódó, egyébként is szükséges infrastrukturális fejlesztést pedig 1500 milliárdosra becsülik most a szakemberek.

2015-09-07 12:12 mszp.hu

A program még nem maga a politika, de program nélkül nincs politika!

A program még nem maga a politika, de program nélkül nincs politika!

Aki mást gondolt, remélem meggyőzi az MSZP története, és az is ami ma a FIDESZ-szel történik. Program nélkül nem tudják ki vagy és hova tartasz és azt sem tudják mit akarsz. Program nélkül, nincs kommunikáció sem, mert ha nincs iránytű akkor csak sodródsz.

2015-04-30 16:33 mszp.hu

Elnököt választott az MSZP Közgazdasági Tagozata

Elnököt választott az MSZP Közgazdasági Tagozata

Az MSZP Közgazdasági Tagozata közgyűlésén elnöknek Szekeres Imrét, tiszteletbeli elnöknek Andor László EU-biztost választotta. A Közgazdasági Tagozat részt kíván venni egy új demokratikus és jóléti modell kidolgozásában. Bevonja azokat a szakértőket, akik a gazdasági és tudományos közéletben szerzett tapasztalataikkal hozzájárulhatnak a növekvő egyenlőtlenségek leküzdéséhez.

2014-06-19 15:29 mszp.hu

Felsőoktatás: forráskivonás és tandíj

Felsőoktatás: forráskivonás és tandíj

Az Orbán-Matolcsy páros nem csodálkozhat a diákok jogos felháborodásán, tiltakozásán, és utcára vonulásán.

2012-12-11 13:50

Újabb adók helyett kiszámítható gazdasági környezet kell

Újabb adók helyett kiszámítható gazdasági környezet kell
2012-04-23 14:32

A Fidesz "a lúzerek pártja"

A Fidesz
2012-03-03 10:55

Szociális válságot idézett elő a kormány

Szociális válságot idézett elő a kormány
2011-03-08 10:51