Ügy: A Mátrai Erőmű-mutyi

A Mátrai Erőmű-mutyi

avagy hogyan segíti Orbán Viktor kormánya Mészáros Lőrinc érdekeltségeit közpénzből?

2019 végén tett hivatalos bejelentést az állami tulajdonú MVM Zrt. és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó OPUS Global Nyrt. arról, hogy az állami tulajdonú MVM Zrt. megvásárolja Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66 %-os tulajdoni részesedését.

Az ügylet részleteivel, indokoltságával, a jövőbeli tervekkel kapcsolatban a kormányzat részben titkolózott, részben egymásnak ellentmondásos információkat tett közzé.

A titkolózás és a ködösítés oka feltehetően az, hogy ez a magyar állam számára előnytelen üzletet, míg Mészáros Lőrinc érdekeltségei számára jelentős előnyt biztosító üzletet jelentett. A Mátrai Erőmű Zrt. ugyanis évek óta veszteséges, a leállítása hatalmas költséggel és jelentős szociális és gazdasági feszültséggel járna. Mészáros Lőrinc ugyanakkor nem ingyen akart megválni a „veszteséges üzemtől”, hanem – a 2018-as veszteséges év után kivett 11,2 milliárd forintos osztalék után további - jelentős mennyiségű közpénzért.

Mészáros Lőrinc az Orbán-kormány támogatásával így könnyen nézhet új területek, új befektetések után, miközben a Mátrai Erőmű összes terhe az adófizetőkre hárul.

Az MSZP szerint pedig ez nagyon nincsen rendben.

Ezért indított Tóth Bertalan pártelnök közérdekű adatigénylést az ügylet részleteiért. S mivel az adatokat csak részlegesen, kitakarva kapta meg, pert indított az MVM Magyar Villamos Művek Zrt-vel szemben.

A részletes dokumentumok megismerését követően pedig tiltott állami támogatás miatt panaszt fogunk tenni az Európai Bizottságnál. Az eljárástól azt várjuk, hogy a tiltott módon juttatott előny visszaszerezhető Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől az állam részére, hiszen az erőművel kapcsolatban álló több ezer dolgozót, beszállítót, kisvállalkozót nem lehet az út szélén hagyni, a terheket pedig fizetni kell.

Alább a részletek:

A Mátrai Erőmű-mutyi összefoglalója

A Mátrai Erőmű-mutyi dokumentumai:

A PricewaterhouseCoopers Mo. Kft. Megbízási szerződése

A PricewaterhouseCoopers Mo. Kft. ST2 projekt üzletértékelés jelentése

Előterjesztés az MVM Zrt. Igazgatósági ülésére az ST2 projekt ügyében

MVM Zrt. Igazgatóságának határozata az ST2 projekt ügyében

OPUS GLOBAL Nyrt., a STATUS Energy Magántőkealap és az MVM Zrt. eladási-vételi  szándéknyilatkozata

OPUS GLOBAL Nyrt., a STATUS Energy Magántőkealap és az MVM Zrt. adásvételi szerződése

OPUS GLOBAL Nyrt., a STATUS Energy Magántőkealap és az MVM Zrt. adásvétel zárás jegyzőkönyve

Mátrai Erőmű: pénzt kér az állam, hogy tovább titkolja az adatokat

A Mátrai Erőmű adásvételéről szóló adatigénylési eljárásban úgy látszik: nemcsak titkosította a tulajdonosi döntéseit a magyar állam, de még pénzt is kér az adatok további titkolásáért – mondta el Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a Klubrádióban pénteken.
2021-07-09 12:29 mszp.hu

Tiltott állami támogatás gyanújával Brüsszelhez fordult az MSZP a Mátrai Erőmű ügyében

Brüsszelhez fordult a Mátrai Erőmű ügyében az MSZP, mert az állam egy magánszemély kötelezettségeiért állt helyt, ez pedig tiltott állami támogatásnak minősül – mondta el Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a Klubrádió Esti gyors című adásában csütörtökön.
2021-06-04 09:07 mszp.hu