Ügy: Matolcsy-akták


Az Alkotmánybíróság 2016. márciusában megállapította, hogy a közpénz attól még nem veszíti el közpénz jellegét, hogy Matolcsy Györgyre van bízva.

Ezzel párhuzamosan Dr. Tóth Bertalan és Burány Sándor közérdekű adatigénylési pereket nyertek a Dr. Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bankkal, illetve a Magyar Nemzeti Bank által alapított Pallas Athéné alapítványokkal szemben.

Az MSZP itt hozza nyilvánosságra-az MNB és a Pallas Athéné alapítványok botrányos közpénzfelhasználásainak átvilágítását sürgető dokumentumokat, valamint az egyes kiperelt közérdekű adatokat, több részletben.

Dr. Tóth Bertalan 2016. április 26-ai vezérszónoki felszólalásában 6 pontos intézkedési tervet jelentett be.

Dr. Tóth Bertalan vezérszónoki felszólalása az Országgyűlésben 2016. április 26.

Az erről szóló jegyzőkönyv részletet itt érheti el.

Az intézkedési tervnek megfelelő megkeresések az alábbiakban találhatók:

 1. Az Állami Számvevőszék jogkörének bővítése és ellenőrzésének kezdeményezése a Pallas Athéné alapítványok és az általuk alapított cégek közpénzfelhasználásával kapcsolatban.

Dr. Tóth Bertalan és Burány Sándor által benyújtott javaslat A Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítványok és gazdasági társaságok ellenőrizhetőségének megteremtése érdekében az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény módosításáról: http://www.parlament.hu/irom40/10405/10405.pdf

Dr. Tóth Bertalan és Burány Sándor által benyújtott országgyűlési határozati javaslat az Állami Számvevőszék felkéréséről a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítványok és gazdasági társaságok ellenőrzésének lefolytatására: http://www.parlament.hu/irom40/10406/10406.pdf

 1. A Költségvetési bizottság vizsgálatának előkészítése a monetáris finanszírozás tilalmára vonatkozó szabályok betartásával kapcsolatban.

Burány Sándornak, mint a Költségvetési bizottság elnökének, a levelei elérhetőek az alábbi linkeken:

 1. Az ügyészség törvényességi ellenőrzési eljárásának kezdeményezése a Pallas Athéné alapítványok működésével kapcsolatban.
 1. Közérdekű bejelentések a Pallas Athéné alapítványok közbeszerzési törvényt sértő működése miatt.
 1. Parlamenti vizsgálóbizottság felállításának kezdeményezése az MNB alapítványait terhelő közbeszerzési kötelezettség elmulasztása körülményeinek feltárására és a közpénzkezelési szabályok elmulasztása miatt.
   
 2. MNB által alapított alapítványoktól kiperelt dokumentumok:
 1. Az MNB-től kikért, illetve kiperelt dokumentumok

Az MNB Növekedési Hitelprogram kommunikációjával kapcsolatos határozatok, szerződések:

Az MNB Igazgatóságának egyes előterjesztései és határozatai a Pallas Athéné alapítványokkal kapcsolatban:

Az MNB egyes ingatlanvásárlásaival kapcsolatos dokumentumok:

 1. Feljelentés közérdekű adattal visszaélés vétségének, valamint hűtlen kezelés és sikkasztás bűntettének gyanúja miatt
 1. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eljárásának kezdeményezése

 


Tóbiás: Matolcsyhoz képest a Whiskys zöldfülű pályakezdő

Tóbiás: Matolcsyhoz képest a Whiskys zöldfülű pályakezdő
Bizonyított tény, hogy a Magyar Nemzeti Bank és az ügyészség összejátszik – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján, miután a párt aktivistái lábnyomok százait helyezték el a Magyar Nemzeti Bank és a Legfőbb Ügyészség épülete között. Tóbiás szerint ezek a lábnyomok azt mutatják, mit kellene a jegybanki botrány szereplőinek tenniük: az ügyészségnek egy idézést kellene vinnie az MNB-be, a jegybank vezetőjének pedig az ügyészségen kellene elmondania, hogyan lehet családoknak, barátoknak milliárdokat szétosztani. Az MSZP elnöke felszólította a kormányt, hogy legfőbb ügyész és a jegybankelnök személyes összefonódásának, összejátszásának megszüntetése érdekében mondassa le Polt Pétert és Matolcsy Györgyöt.
2016-05-08 13:53 mszp.hu

Botrányos, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyszerűen számlagyárrá változott

Botrányos, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyszerűen számlagyárrá változott
A korrupció minősített esetével állunk szemben: már nem azt nézik, hogy milyen szakmai megoldás mellett kereshetnének sokat családtagok és baráti cégek, hanem azt, hogy kinek mennyi pénz kell, és ehhez gyártanak le szakmai programokat – ezt a következtetést vonta le Burány Sándor az általa kiperelt MNB-adatokból.
2016-05-05 12:34 mszp.hu

Kiperelt adatok az MNB médiaköltéseiről

Kiperelt adatok az MNB médiaköltéseiről
Burány Sándor kiperelte az MNB médiaköltéseiről szóló dokumentumokat.
2016-05-05 11:00 mszp.hu

Tóbiás: legyen egy napon és egy lapon a népszavazás!

Tóbiás: legyen egy napon és egy lapon a népszavazás!
Az MSZP azt követeli, hogy egy napon és egy lapon legyen népszavazás – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP elnöke szerdai Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.
2016-05-04 15:52 mszp.hu

Ön mire költene 266 milliárdot? - Országgyűlés

Ön mire költene 266 milliárdot? - Országgyűlés
Kormánypárti politikusokat kérdezett az MSZP-frakció arról, hogy mire lenne elég a Matolcsy-alapítványok által elköltött 266 milliárd forint az egészségügyben vagy akár a szociális ellátórendszerben. Ülésezett a parlament.
2016-05-02 17:18 MTI/mszp.hu

Független-e Matolcsy György Matolcsy Györgytől?

Független-e Matolcsy György Matolcsy Györgytől?
A Fidesz, a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is azt mondja, hogy független, de mi nem így látjuk – hívta fel a figyelmet pártunk frakcióvezető-helyettese, aki szerint a kormányoldali álláspontok alapján egy neurológiai betegséggel, a skizofréniával állnánk szemben, de a frissen kiderült tények alapján ilyesmiről nincs szó.
2016-05-02 16:16 mszp.hu

Ez történt eddig a magyar nemzeti bankrablás során!

Ez történt eddig a magyar nemzeti bankrablás során!
Matolcsy György jegybank elnök elmúlt hetekben feltárt botránysorozata sok tekintetben utal arra, hogy az adófizetők és a kirabolt devizahitelesek pénzét lopják, és juttatja rokonoknak, haveroknak.
2016-05-02 12:22 mszp.hu

„Matolcsy György, ezzel játsszál, ne a pénzünkkel!”

„Matolcsy György, ezzel játsszál, ne a pénzünkkel!”
Matolcsy Györgynek el kell számolnia az elherdált közvagyonnal! Villámcsődület a jegybank előtt.
2016-04-30 18:22 MTI/mszp.hu
«123»