mszp.hu | Belföld | Oktatás
2019. április 09. 13:08

100 ezer gyerek álmát vette el a Fidesz

Az új szakképzési stratégiájával a kormány beismeri, hiba volt a tankötelezettség korhatárának leszállítása - állapította meg Kunhalmi Ágnes. Kálló Dániel a nyelvoktatás katasztrofális állapotát ismertette, amit az is mutat, hogy a felsőoktatásba felvett diákoknak csak a fele rendelkezik középfokú nyelvvizsgával.
Amióta a Fidesz a tankötelezettség korhatárát 18-ról 16 évre szállította le, 100 ezer gyerek hagyta el a közoktatást közép- és általános iskolai végzettség nélkül - közölte Kunhalmi Ágnes hétfőn. Az MSZP országgyűlési képviselője hangsúlyozta: úgy alakították át az oktatási rendszert, hogy az minden szinten tudatosan kiszórja a gyerekeket. 
 
A közelmúltban nyilvánosságra hozott szakképzés 4.o stratégiától azt mondta, ez a beismerése annak, hogy a folyamatok a szakképzésben rossz irányba mentek. A szakkimnáziumi érettségi és technikumok átalakítása azt mutatja, a kormány belátta, nem lehet érettségi nélkül alulképzett tömegeket kiengedni a szakképzésből, szükség van további képzésre, kompetenciák fejlesztésére. A műhelyiskolák bevezetésével, a tankötelezettség végzettséghez kötésével a kormányzat elismeri, hiba volt a tankötelezettség korhatárának leszállítása. A rugalmasabb képzési formák bevezetése pedig annak az MSZP által sokszor hangoztatott ténynek az elfogadása, hogy a halmozottan hátrányos térségből érkezőknek szükségük van a segítségre az általános iskola elvégzését követően. - Nem lehet a szakképzésben a közismerti órákat, a nyelvórákat, informatikai órákat elvenni. Hasonlóképpen elfogadhatatlanok a gimnáziumi helyekre vonatkozó keretszámok, és az is, hogy nincs lehetőség a szakma megszerzésével együtt 18 éves korig nappali tagozaton érettségit tenni - tudatta az MSZP oktatáspolitikusa.
 
A Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet követelését, a szakképzésben dolgozók 350 ezer forintos kezdőfizetési igényét is támogatja az ellenzéki párt, mivel ma a szakoktatók bére inkább közelít a minimálbérhez, mint a szakmunkás átlagbérhez.
 
Kálló Dániel, az MSZP EP-képviselő-jelöltje arról beszélt, az oktatásban nem valósul meg az egyenlő esélyekhez jutás elve. Kiemelte a nyelvoktatás katasztrofális helyzetét, a kevés nyelvtanárt, a nagy létszámú csoportokat,  nem megfelelő színvonalú tanyagokat. Ezek a feltételek nem biztosítják, hogy a diákok sikeres középfokú nyelvvizsgát tegyenek - közölte. A Független Diákparlament adatai is erre utalnak: a tavaly felsőoktatásba felvett diákok 55 százalékának volt középfokú nyelvvizsgája. Ami a szakképzésben résztvevőket illeti, ma csupán 20 százalékuk tudna sikeres középfokú nyelvvizsgát tenni, ami azt igazolja, a kormány a leszakadó rétegektől veszi el a lehetőséget, a társadalmi szakadékot növeli, a kiugrás esélyét csökkenti. 

Kapcsolódó párttagok