Belföld | rezsiharc aláírásgyűjtés
2013. szeptember 16. 16:43

100 forint/aláírás

Gyanús, hogy a kormánypárt "az ő híres rezsiharcát hamis és valódi aláírásokkal egyaránt kívánja alátámasztani" - indokolta a szocialisták követelését hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Szanyi Tibor.

A képviselő a hvg.hu  birtokába került hangfelvételekre hivatkozott, amelyekről a portál azt írta, hogy aláírásonként 100 forintjában került a Fidesznek a rezsicsökkentés támogatására indított aláírásgyűjtés, ennyit fizetnek az "önkénteseknek" a támogató szignók darabjáért. Az oldal szerint a 100 forintért aláírásokat gyűjtő fiatalokat szervezetten vetették be Dunakeszin, Fóton, illetve a környező településeken.

Szanyi Tibor azt mondta, a szerkesztőség birtokában lévő bizonyítékok arra utalnak, hogy kiskorúakat is alkalmaztak aktivistaként, valószínűleg adózatlan jövedelmet adtak az érintetteknek, és minden bizonnyal megsértették a számviteli szabályokat is.

Az MSZP számításai szerint a Fidesz 200 millió és egymilliárd forint között áldozhatott "erre az aláírás-szerzői gyakorlatára". Az ilyen akciók tényleges célja "a Kubatov-lista frissítése" - mondta Szanyi Tibor.

A szocialisták szerint ha a Fidesz egy tét nélküli aláírásgyűjtésnél képes "pofátlanul, masszívan csalni", akkor nyilvánvalóan ezt "valamiféle előjátéknak tekinti a választások idejére" - folytatta.

Az MSZP elnökségi tagja ezért több kérdést is feltett a kormánypártnak, köztük azokat, hogy "mi lesz egy-egy megvásárolni szándékozott szavazat árfolyama a 2014-es választásokon, (...) hány szavazatot kíván a Fidesz vásárolni (...), illetve hány hamis szavazatot terveznek a különböző urnákba bedobni".

A szocialista párt elfogadhatatlannak és undorítónak tartja ezt a gyakorlatot és mindenkit a közéletből való távozásra szólítanak fel, akik ebben a "bűnös sorozatban részt vettek" - mondta zárásként Szanyi Tibor.