Tíz megyei kórháznyi orvos hiányzik a magyar egészségügyből

Magyarország rég nem látott egészségügyi válsággal néz szembe: indokolatlanul sokan halnak meg szív- és érrendszeri betegségben, kiugróan magas a daganatos megbetegedések és halálozások aránya, rosszul teljesítünk a megelőzés és a szűrés tekintetében, egyre nőnek a várólisták, és óriási különbségek alakulnak ki egyes kórházak gyógyítási színvonalában – fogalmazott Tóbiás József, az MSZP elnöke hétfői napirend előtti felszólalásában.

A politikus emlékeztetett: az altatóorvosok háromnegyede felmondott a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban, mert hiányoztak a megfelelő anyagi- és eszközfeltételek a biztonságos munkavégzéshez.

Eközben az egészségügy területére új vezetőt választott a kormány Ónódi-Szűcs Zoltán személyében, aki bejelentette, hogy a nem a lakosság, hanem az ellátó rendszer igényeihez igazodva kell finanszírozni az egészségügyi szolgáltatást.

Ma már a társadalom és a lakosság problémája azonos: az egyik szeretne gyógyítani, de nincs hozzá eszköze, a másik szeretne meggyógyulni, de ha nem visz magával például kötszert, akkor nincs rá esélye – jelentette ki Tóbiás József.

Tíz megyei kórháznyi orvos hiányzik a magyar egészségügyből, a kórházi osztályok a hónap közepére kifogynak a gyógyszerből, elavult és hiányos műszerekkel dolgoznak orvosaink és ápolóink, miközben a betegek a méltatlan körülmények miatt szenvednek a kórházakban, ráadásul kezelhetetlenné válik a rendszer fenntartása, mert a sok pénzért képzett orvosaink kivándorolnak – hangsúlyozta a politikus.

Tóbiás József aláhúzta: legalább nettó 50 százalékos fizetésemelésre lenne szükség a közszférában ahhoz, hogy ne pályaelhagyókról és kivándorlókról beszéljünk, hanem magas színvonalú szolgáltatást nyújtson Magyarországon az állam.

Kapcsolódó párttagok