Belföld | kórházak Kazincbarcika
2012. július 18. 15:51

16 ezer aláírás a kazincbarcikai kórházért

A kormány által tervezett egészségügyi átalakítások a Kazincbarcikai kórházat sem kerülik el. Az eddig jól működő kórház gyakorlatilag elfekvő kórházzá degradálódik - mondta mai sajtótájékoztatóján Szitka Péter a város szocialista polgármestere, melyet az Egészségügyi Államtitkárság előtt tartott.

A tájékoztatón megjelent dr. Szatmári Zoltán a Kazincbarcikai Városi Kórház szülész – nőgyógyász főorvosa és a civilek részéről Kovácsné Tokaji Edit a Kazincbarcikai Teljes Életért Egyesület vezetője.

Az apropót az a csaknem 16 ezer aláírás adta, amit az elmúlt időszakban gyűjtöttek a környéken élők, politikusok és szakemberek tiltakozva a kórház átalakítása miatt, melyet egy nagyszabású demonstráció is megerősített.

A kórház több díj büszke tulajdonosa, köztük a Bababarát kórház címé is.

A polgármester továbbá elmondta, hogy a kórház ágyszámának drasztikus csökkentése annak megszűnéséhez vezetne. Szakmai konzultációt sürget a térség lakóinak, politikusainak és szakemberek bevonásával.

Dr. Szatmári Zoltán elmondta, hogy a 120 ezer ember ellátásáról gondoskodó kórház tönkretétele beláthatatlan következményekkel járna észak-Borsodban, amely amúgy is az ország egyik leghátrányosabb helyzetű vidéke. Ezektől az emberektől az egészségügyi ellátást is el akarják venni – tette hozzá.

Az aláírás átadásától azt várják – mondta a polgármester -, hogy a kormány átgondolja az egészségügy átalakításáról szóló elképzeléseit. A csaknem két órás egyeztetés után a nemzeti színű szalaggal átkötött aláírásokat dr. Beneda Attila kabinetfőnök vette át.