Belföld, Gazdaság | tv2 fideszes mutyi
2014. január 09. 15:13

18 milliárdos veszteséget felhalmozó cégvezetők kaptak hitelt a TV2 megvásárlására

A TV2 szerdán közleményben erősítette meg, hogy a német ProSiebenSat.1 eladói hitel keretében értékesítette a TV2-t is magában foglaló MTM-SBS Zrt.-t. A vevők - a Simon Zsolt vezérigazgató és Yvonne Dederick gazdasági igazgató tulajdonában álló gazdasági társaságok - a vételárat később, a szerződésben meghatározott idő alatt törlesztik.

Braun Róbert szocialista politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: ez annak elismerése, hogy a tranzakciót egy későbbi időpontra tolták el, vagyis a TV2 máig a ProSiebetSat.1 "könyveiben szerepel".

Hozzátette: a késleltetett fizetési konstrukció nyereséges cégeknél megszokott. Csakhogy - folytatta - a TV2 veszteséges, épp a tévécsatornát megvásárló menedzsment halmozott fel 2010 és 2012 között 18 milliárd forint veszteséget. Braun Róbert azt mondta: tavaly tőkepótlásra volt szükség, hogy a TV2 csődjét elkerüljék.

Az MSZP-s politikus erre hivatkozva megkérdőjelezte, hogy Simon Zsolt és Yvonne Dederick a jövőben képes lehet nyereségesen üzemeltetni a TV2-t, és véleménye szerint a reklámpiac sem ad okot ilyen optimizmusra. Ebben az esetben viszont kérdéses, miből fog rendelkezésükre állni a vételár - vetette fel.

Braun Róbert megemlítette, hogy tavaly a TV2-nek lényegesen több pénz jutott állami hirdetésekből, mint a piacvezető RTL Klubnak. "A Fidesz vagy hozzá közel álló személyek abban reménykednek, hogy fennmarad ez a helyzet, és állami forrásból tudják törleszteni" a TV2 megvásárlása miatt keletkező adósságot - jelentette ki, ezúttal is szóba hozva, hogy véleményük szerint Simon Zsolt és Yvonne Dederick nem valódi vevő, csak stróman.

Utalt mindazonáltal arra is, hogy a ProSiebenSat.1 két évvel ezelőtt ugyancsak eladói hitellel értékesítette az N24 német hírcsatornát, ám a menedzsment nem tudott törleszteni, és a tévécsatorna már az Axel Springer kiadóé.

Így - folytatta - a ProSiebenSat.1 nem veszíthet a TV2 eladásán, hiszen visszakerül tulajdonába a csatorna, ha a vevők nem fizetnek.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke közölte: a TV2 eladásával összefüggő dokumentumok teljes nyilvánosságát követelik. Hozzátette, az látszik, hogy a tranzakció nem két üzleti partner között jött létre, fideszes vagy állami szerepvállalás nélkül nem is történhetett volna meg.

Egyúttal azt várják, hogy a két új tulajdonos nyilatkozzon vagyoni helyzetéről.