költségvetés 2012
2011. október 07. 15:22

2012 a gazdaság fekete éve lesz

"Matolcsy költségvetése kiszárítja a magyar gazdaságot" - mondta az MTI-nek pénteken Józsa István, a parlament gazdasági bizottságának szocialista alelnöke, aki szerint a büdzsé legnagyobb vesztese a ma is bőven kapacitása alatt teljesítő építőipar lesz.

Szerinte a költségvetési javaslat az adórendszerrel együtt káros a magyarországi kis- és középvállalkozásoknak is, nőni fognak ugyanis a foglalkoztatásra rakódó terhek.

A kormány gazdaságpolitikája egyre súlyosabb válságba sodorja az országot és egyre hiteltelenebb az a hivatkozás, hogy a korábbi nyolc év elhibázottnak mondott gazdaságpolitikája után az Orbán-kabinet jót tesz, hiszen az elmúlt másfél év magasabb árakat és csökkenő béreket hozott - fogalmazott az ellenzéki képviselő.

Hivatkozott arra, hogy míg a Bajnai-kormány tevékenységének eredményeként 2009 utolsó és 2010 első negyedéve pozitív GDP-mutatókat hozott, "a Matolcsy-féle gazdaságpolitika" hatására a gazdaság stagnálásba fordult.

A költségvetési előterjesztés visszavonását és átdolgozását, az államcsőd kockázatának elhárítását sürgető Józsa István szerint a munkavállalók és a munkaadók összefogására van szükség "a kormány megfékezésére". Rámutatott: míg a kormányváltáskor 200 pont körül volt az országkockázati felár, most 553 bázispont.

Az MSZP elhibázottnak tartja az államadósság erőltetett törlesztését és a forrásokat a gazdaság alapjainak megerősítésére, a gazdaság élénkítésére fordítaná - erősítette meg.