2012: az önkormányzati világ vége?

Simon Gábor országgyűlési képviselő, a miskolci MSZP-frakció vezetője kedden sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke szerint az árfolyamrögzítés lehetne a megoldás az adósságuk miatt bajban lévő önkormányzatoknak. Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke pedig azt javasolta, hogy a svájci frank árfolyamának megugrása miatt a tőketörlesztést egy évvel halasszák el.

A szocialista politikus szerint mivel az önkormányzatok adósságproblémái különbözők, e megoldások egyikére sincs feltétlenül szükség, ugyanakkor a nyilatkozatok ráirányítják a figyelmet arra, hogy önkormányzatok tömegét fenyegeti csőd. Simon Gábor hozzátette: ideje, hogy a kormány foglalkozzon ezzel a kérdéssel, és mérlegelje a megoldási lehetőségeket, így azt, hogy a svájci frank alapú finanszírozást vonják ki az önkormányzati rendszerből.

Az önkormányzati hitelállomány mintegy 1300 milliárd forint, és a svájci frank árfolyamának erősödésével egy év alatt nagyjából százmilliárddal nőtt, az idén pedig ugyanez történhet - mutatott rá, megjegyezve, hogy a legnagyobb egy főre jutó adósságot fideszes vezetésű önkormányzatok halmozták fel.

Miskolc példáját bemutatva Simon Gábor elmondta, a város költségvetésből kétmilliárd forintot zárolt a fideszes vezetés, ami az éves keret 15 százaléka. Ez drasztikus beavatkozást jelent a kultúra, az oktatás és a sport területén is.

Vécsi István, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricse polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány megváltoztatta az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatási rendszerét, ennek következtében az elismert működési hiány összegének csak a töredékét ítélik oda, így számos önkormányzatnak a kötelező feladatai ellátására sincs forrása.

A bodrogközi nagyközség polgármestere szerint az önkormányzatok problémáira az jelenthetne megoldást, ha a Fidesz visszaadná azt a 120 milliárd forintot, amelyet megígért, ehelyett azonban idén további 86 milliárddal csökkentették a helyhatóságok költségvetését.

Vécsi István elmondta: ugyancsak az önkormányzatok gazdasági helyzetén rontott a megváltoztatott közfoglalkoztatási rendszer, ami nemcsak rugalmatlan, hanem az abban dolgozó emberek „csendes halálra” ítéli, hiszen csökkentették foglalkoztatási idejüket.

A polgármester hozzátette: ezzel egy időben nő a segélyezettek köre, nő az önkormányzatok költségvétésében a szociális kiadások terhe, így „drágább a segélyezés, mint a foglalkoztatás”.