2013: kisemmizett egészségügy

Az MSZP-s politikus szerint az egészségügyet érintő többmilliárdos elvonások következménye, hogy tovább romlik a mentőszolgálat, az ÁNTSZ és a teljes intézménysor működőképessége, vagyis tovább fognak nőni a várólisták, egyre messzebbre kell utazniuk a betegeknek az ellátásért, és egyre többet kell majd fizetni a gyógyszerekért (15 évvel ezelőtti szintre zuhant vissza a jövő évre tervezett gyógyszerkassza).

A szocialista egészségpolitikus elmondta: kudarcot vallott Szócska Miklós és vele együtt a Semmelweis-terv, illetve megbukott a chipsadó, hiszen nem hozta a várt bevételeket.

Havas Szófia kifejtette: mivel a hírek szerint november végén végképp megszűnik a Károlyi Kórházban a sürgősségi traumatológiai ellátás száz ágya, a Honvédkórháznak hárommillió lakos traumatológiai ellátását kell majd elvégeznie mintegy százharminc ágyon.

Kijelentette: míg számos kórházban zárnak be osztályokat, szüntetik meg az aktív betegellátást, addig a III. kerületben külön kis "gyöngyszemkórházat" akarnak létrehozni a többiek rovására.

Mióta állami kézbe kerültek megyei és városi kórházak a GYEMSZI illetve az állam egyetlen fillért nem költött felújításra, műszerbeszerzésre ellentétben az elmúlt évtizedekkel – tette hozzá a szocialista politikus.