Belföld | Negyedik Köztársaság Budapest
2012. november 15. 12:25

2014-ben a negyedik magyar köztársaságot kell létrehozni

Horváth Csaba, az MSZP alelnöke csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, pénteken lesz 94 éve annak, hogy az első köztársaságot kikiáltották, és azóta két olyan személy volt a történelemben, aki a demokrácia ellensége volt: Horthy Miklós és "legújabban" Orbán Viktor. Ők olyan politikát folytattak, amely a kirekesztésre, visszafordulásra, demokrácia intézményeinek felszámolására, a sajtószabadság korlátozására, a bírói döntés befolyásolására törekedett - mondta.

A politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a demokráciának ismét vége van, emiatt pénteken az Egyetem téren több szervezet is demonstrálni, illetve emlékezni fog.

Horváth Csaba azt mondta, 2014-ben széles társadalmi szövetségben hozzák majd létre a negyedik köztársaságot. Az MTI azon kérdésére, hogy ez az Együtt 2014-gyel történő együttműködést jelenti-e, az alelnök azt mondta, mindazon demokratikus pártok és szervezetek szövetségére gondol, akik hisznek a szabadság eszméjében.

Steiner Pál képviselő a megmozdulással kapcsolatban azt mondta, az eseményen felszólal Kónya Péter, az Együtt 2014 egyik alapítója. Szerinte bár Orbán Viktor az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult jogot, elfelejtette, mi a jogállam.