2x2 néha 6: furcsa választási matek

A fővárosi MSZP szerint az új önkormányzati választási törvényben a Fidesz azt is bebiztosította, hogy a Fővárosi Közgyűlés kompenzációs listájáról is neki jusson a legtöbb mandátum. Erről Tüttő Kata, a szocialisták fővárosi frakcióvezető-helyettese beszélt szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy a jogszabályba az utolsó pillanatokban bekerült egy olyan számítási módszer, amely alapján súlyozzák a mandátumot nem nyert és a kompenzációs listára kerülő szavazatokat. Értékelése szerint azokban kerületekben, ahol a baloldali pártoknak esélye van a nyerésre, a Fideszre leadott, de mandátumot nem eredményező szavazatok ötször-hatszor többet fognak érni.

Emlékeztetett arra, hogy az új szabályok szerint a 23 kerületi polgármester mellett 9, kompenzációs listáról bekerült tagja lehet a Fővárosi Közgyűlésnek.

Tüttő Kata a XIII. kerület 2010-es választási adatait használta fel az új szabályok bemutatására. Mint mondta, akkor a fideszes jelölt a 42 ezer leadott szavazatból 14 ezret kapott, míg a szocialista ennek a dupláját.

Az új szabályok szerint a töredékszavazatokat szorozni kell, a XIII. kerület esetében ez a szorzó 6 - ismertette. Hozzátette: így a Fidesz kompenzációs listájára nagyjából 87 ezer szavazat mehetne.

Úgy folytatta, ez az arányszám a XI. kerületben a legnagyobb, hétszeres. Ha minden jól megy - folytatta -, ott a szocialista Molnár Gyula lesz a polgármester, és ha a fideszes indulóra, Hoffmann Tamásra leadott szavazatokat felszorozzák, akkor több szavazat kerül fel a Fidesz listájára, mint a kerület teljes lakosságának száma.

Tüttő Kata szerint eközben a kis lakosságszámú kerületekben el fognak veszni a nem nyertes jelöltekre leadott szavazatok a kisebb szorzószám miatt. Szerinte az új törvénnyel a Fidesz nemcsak azt biztosította be, hogy a kerületek jó részét megszerezze, hanem azt is, hogy a kompenzációs mandátumokból is aránytalanul sokhoz jusson.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője kifogásolva, hogy az államfő aláírta a törvénymódosítást, azt mondta, szembe kell nézni azzal, hogy Áder János nem Magyarország, hanem csak a Fidesz köztársasági elnöke. Mint mondta, Áder János elveszítette budapestiek bizalmát, és nem tekintik őt Magyarország független köztársasági elnökének.

Véleménye szerint az új önkormányzati választási törvény megállítja Budapest fejlődését, szétszabdalja a fővárost, és fideszes "kádertemetővé" teszi a Fővárosi Közgyűlést. A jogszabály beismerése annak - folytatta - , hogy a Fidesz retteg attól, a fővárosban elveszíti a hatalmat, és példája annak, hogyan lehet kisebbségből többséget csinálni.

Szerinte annak, hogy Áder János alkalmatlanná és méltatlanná vált tisztségére, még egy bizonyítéka van, az, hogy a meghívására a nap folyamán Budapestre érkezett Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén államfő, "diktátor", akit az EU egyetlen tagállam és államfője sem fogadott.

Horváth Csaba azt mondta, Kövér László házelnök sem mondott igazat, hogy meg fog változni a törvénykezés, és érdemi viták nélkül nem fogadnak el törvényeket.