300 ezerrel kevesebben dolgoznak ma, mint a kormányváltás idején

A szocialista politikus szerint az elmúlt három évben mintegy félmillió ember hagyta el Magyarországot, hogy meg tudjon élni, és közülük több százezren tartósan az ország határain túl dolgoznak. Közölte, ezek az emberek a magyar statisztikákban foglalkoztatottként vannak nyilvántartva, pedig nem is Magyarországon dolgoznak. Szavai szerint ezek az emberek nem a magyar kormány jóvoltából találták meg a boldogulásukat.

Gúr Nándor arról is beszélt, véleménye szerint az elmúlt három évben olyan folyamatok alakultak ki az országban, amelyek miatt a minimálbér vásárlóértéke ma kevesebb, mint 2010-ben, a munkaadókra többletterhek hárulnak, míg a munkavállalók alacsonyabb értékű pénzhez jutnak hozzá.

A szocialista politikus szerint negatívan hat a foglalkoztatottság alakulására a trafikkoncessziós és a földhaszonbérleti pályázat is, mert mindkettő miatt sokan veszítik el munkájukat.

Utóbbira utalva arról beszélt, olyan emberek kaphattak több száz hektáros területeket, akik korábban valószínűleg csak virágcserépben láttak földet, miközben akinek tényleg szükségük lenne földre - például az állataik takarmányozásához -, azok közül sokan nem nyertek.

Gúr Nándor a trafikpályázattal kapcsolatban pedig azt vetette fel, honnan tudhatták előre a koncesszióra pályázók, hogy nyertesei lesznek majd a bértámogatási pályázatnak.

A szocialista képviselő ezzel kapcsolatban kitért arra is, tudomása szerint ugyanakkor a leghátrányosabb helyzetű térségekből sok induló nem kapott támogatást a munkahely-teremtési pályázaton.