4159 milliárd forinttal tartozik Orbán Viktor

A szocialista politikus szerint, ha nulla forinttal indítják az egyéni nyugdíjszámlákat, beismerik, hogy loptak, míg ha jóváírják az összeget, beismerik, hogy hazudtak.

A jóváírás esetén az „einstandolt” magánnyugdíjpénzeket és a 2010 októbere óta elterelt járulékokat kéne jóváírni, így viszont évi 1,5 százalékkal növekedne az államadósság.

Korózs Lajos hozzátette: ha az állam szerint az egyéni számlán lévő összegek, melyeket akár örökölni is lehet, a számlatulajdonost illetik meg, akkor az összeg követelés az állammal szemben.

Amennyiben feltételezzük, hogy az állam elismeri a tartozását, azzal visszaállítja az „einstandolás” előtti állapotot, mely esetben azonnali államadósság-növekedés következne be.

Összesen nagyjából 2945 milliárd forint a lenyúlt vagyont, továbbá a 27 hónapnyi lenyúlt járulékot (864 milliárd forint {2010 októberétől havi 32 milliárd}) és a kettő kamatait, mintegy 350 milliárd forint kell számításba venni, így kb. 4 159 milliárd forintot, azaz a GDP mintegy 15%-át kellene jóváírni!

Korózs Lajos szerint, ha ezt elismerik, akkor az államadósság nagyjából 95 százalékra ugrott.