Belföld, Gazdaság | költségvetés 2013
2012. szeptember 18. 12:08

500-600 milliárdos lyuk van a 2013-as költségvetésben

Tukacs István országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón azt mondta: a Nemzetközi Valutaalap csak hivatkozásul szolgált a kormányoldalnak arra, hogy - Varga Mihály IMF-főtárgyaló kérésére - elhalasztották a hétfőre tervezett szavazást a jövő évi büdzsé módosító javaslatairól.

Az MSZP-s politikus szerint valójában az bizonyosodott be, hogy a költségvetés elkészítését és a főszámok tárgyalását értelmetlen volt az év első felére előrehozni.

Mint mondta, a költségvetés "számtalan sebből vérzik", nyilvánvalóan hibás alapokra épült, a kormány tévesen mérte fel a gazdasági növekedés lehetőségét, a várható inflációt és a forintárfolyamot is.

Tukacs István azt mondta: a rossz tervezés és a munkahelyvédelmi akcióterv fedezetének hiánya összességében 500-600 milliárd forintos lyukat ütött a költségvetésen, és a kormánypártok nem tudják, hogyan foltozzák be, ezért kellett elhalasztani a további tárgyalását.

Kitért arra is, hogy a költségvetési javaslat jelentősen csökkenti a gyógyszerkassza összegét, a szociális ellátások reálértékét, és nem biztosítja az önkormányzatoktól átvett intézmények működtetését.