Belföld | szakképzés munkanélküliség
2012. március 26. 11:09

6-8 milliárd forint hiányzik a szakképzésből

Sós Tamás országgyűlési képviselő hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: bár a kormány célként tűzte a duális, gyakorlatorientált képzést, intézkedései nem segítették azt, csak a cégek 2 százaléka vesz részt szakiskolai hallgatók képzésében. Hozzátette, hogy bár a tanulószerződések száma kis mértékben nőtt, a képzéssel foglalkozó cégeké ösztönzés híján nem emelkedett.

A szocialista képviselő szerint a forráselvonás után idén 6-8 milliárd forint hiányzik a szakképzési rendszerből, így az összeomolhat, ha a kormány a második félévben nem avatkozik be.
    
Problémaként azonosította, hogy január 1-je óta a cégek nem tudják befolyásolni, az általuk a szakképzési alapba fizetett összeget mire fordítják, és saját dolgozóik képzését sem finanszírozhatják már abból.
    
Kifogásolta, hogy tanév közben csökkent a szakképzési normatíva, tanulónként évi 700-800 ezerről 440 ezer forintra, ami oktatók elbocsátását, az ösztöndíjak csökkentését okozta.
    
Sós Tamás szerint további probléma a hároméves szakképzés általánossá tétele és a tankötelezettség korhatárának leszállítása 16 évre, az ugyanis nem esik egybe a szakképzés befejezésének idejével, így sok fiatal még a szakma megszerzése előtt az utcára kerülhet.