750 milliárdos megszorítás a 2012-es költségvetésben

A parlament foglalkoztatási bizottságának szocialista elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány munkahelyteremtésre vonatkozó ígéretei nem teljesültek, ma kevesebben dolgoznak, mint a válság előtt, ezen pedig csak a munkát terhelő járulékok csökkentésével lehet változtatni. Hozzátette: a kétkulcsos személyijövedelemadó-rendszer visszaállítása mellett az MSZP költségvetési javaslatának középpontjában ezért a járulékcsökkentés áll majd.

A szocialista politikus szerint nyilvánvaló, hogy a kormány - az ígéretekkel szemben - nem tud jövőre 200 ezer embernek munkát adni a Start-munkaprogrammal. Mint mondta, a munkaerő-piaci alapban e célra szolgáló 132 milliárd forint legfeljebb százezer ember munkába állítására elég, ugyanakkor - folytatta - az is látszik, hogy az Orbán-kormány a tartós fogalkoztatás helyett "csak néhány hónapra akarja az embereket kivezényelni, például a debreceni stadion építéséhez".

A kormányzati gazdaságpolitika oda vezetett, hogy az ország csődkockázatát jelző CDS-felár többéves csúcsot ért el, így Magyarország ma a legkockázatosabban finanszírozható tíz adós közé tartozik - tette hozzá Gúr Nándor.