Belföld | egészségügyi dolgozók Nyíregyháza
2012. augusztus 29. 16:58

841 ember szeretné a munkáját

Tukacs István országgyűlési képviselő emellett azt várja a kormánytól, segítsen, hogy az ott dolgozók megtarthassák munkájukat.

A négy szabolcsi kórházat működtető holding hétfőn jelentette be, hogy megválik 541 - nem gyógyító munkát végző - dolgozójától, s ettől 700-800 millió forint megtakarítást remél.

Tukacs István szerdai sajtótájékoztatóján arra kérte az egészségügyi államtitkárságot, vizsgálja meg, mi vezetett a holding eladósodásához, valamint azt is, hogy a társaság vezetőinek gazdasági és szakmai koncepciója megfelelő-e az intézmény irányítására.

Arra is felszólította az egészségügyi kormányzatot, hogy segítsen a több mint félezer munkahely megőrzésében, mondván, hogy az elküldött dolgozóknak szinte lehetetlen lesz új állást találni Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az országos átlagnál nagyobb, helyenként 20-25, egyes településeken pedig 40 százalékos a munkanélküliség, ráadásul a munkanélkülieknek járó ellátást három hónapra csökkentette a kabinet.

A politikus, korábbi nyíregyházi alpolgármester - aki a kéréseit tartalmazó petíciót adott át Szócska Miklós államtitkár kabinetfőnök-helyettesének - kitért arra, hogy a négy kórházat működtető holding létrehozásakor a fideszes vezetésű megyei önkormányzat biztosítottnak látta a betegek ellátását és a részvénytársaság kiegyensúlyozott gazdálkodását. Ugyanakkor a cégtől előbb háromszáz embert bocsátottak el, most pedig újabb 541 ember veszíti el az állását - tette hozzá.

Tukacs István arról is beszélt, hogy miközben a kormány óriásplakátokon hirdeti a munkahelyek védelmét, a napokban egymást érik a leépítésekről szóló hírek, a Dunaferr például nyolcszáz ember elküldését közölte kedden.