86 milliárd forinttal csökkent az önkormányzatok költségvetése

Az MSZP szerint bár a kormány többletforrásokat ígért, az idei évre 86 milliárd forinttal csökkentette az önkormányzatok költségvetését.

Török Zsolt szóvivő csütörtökön sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: az önkormányzatok 2006 óta növekvő eladósodottságában nemcsak a kormányzati döntések, hanem a többségében fideszes önkormányzatok gazdálkodása is közrejátszott. Kiemelte, hogy - a Magyar Progresszív Intézet felmérése szerint - az egy főre jutó adósságállomány a Lázár János vezette Hódmezővásárhelyen a legmagasabb (több mint 423 ezer forint), majd a Rogán Antal irányította V. kerület, aztán Kaposvár következik, ahol Szita Károly a polgármester. Hangsúlyozta, hogy a kormánypárti vezetésű megyei önkormányzatok is nagy mértékű adóssággal küzdenek.

Az önkormányzatokat hátrányosan érintő döntések közé sorolta a szóvivő, hogy a tavalyi 117 milliárdról 64 milliárd forintra csökkent a közmunkaprogramokra jutó összeg.

A sajtótájékoztatón Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere elmondta: az általa vezetett kilencezer lakosú település 2006 óta 350 millió forinttal csökkentette fejlesztésihitel-állományát, és az elmúlt négy évben működési célú hitelt nem vett el. Most azonban - tette hozzá - a forráskivonás miatt erre kényszerülnek.