Belföld, Gazdaság | atommutyi Paks devizahitel
2014. február 19. 14:59

A 10 millió devizahiteles országa

A baloldali összefogás szerint a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodás évtizedekre devizaadóst csinál minden magyarból, és eladta az ország függetlenségét.

Burány Sándor MSZP-s képviselő szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a 10 milliárd eurós orosz hitel egyharmaddal növeli meg az ország devizahitel-adósságát.

"Nem tudjuk mi történik, ha Matolcsy György végképp elszabadul, ha megszólal Kósa Lajos vagy Szijjártó Péter" - mondta, hozzátéve, az eredetileg 3000 milliárd forintos kölcsön értéke máris 3120 milliárd a forint gyengülése miatt, a miniszterelnök mégis hallgat arról, mit tesz, ha zuhanni kezd a forint.

Szólt arról is, hogy a paksi erőmű jelenleg kevesebb mint 13 forintért termel meg egy kilowattóra áramot, ami a bővítés után óvatos becslések szerint is 27-31 forintra fog emelkedni.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt mondta: ahogy a bővítésről szóló szerződést, úgy a hitelmegállapodást is "titokban, stikában, sunyin" készül megkötni a kormány. Információja szerint az egyezség szövege már a jövő héten az Országgyűlés elé kerülhet, azt viszont nem tudni, hogy lesz-e emiatt rendkívüli ülés.

A PM politikusa kifejtette, Magyarország háromszorosan fogja visszafizetni a hitelt: a tőketörlesztés és a pontosan nem ismert kamat visszafizetése mellett orosz cégek részt vesznek a bővítésben. Így Magyarország több mint 5000 milliárd forintos kötelezettséget vállalt Oroszország felé - folytatta, megjegyezve: ezért és az erőmű fenntartásának költségei miatt fog várhatóan a kétszeresére nőni a paksi áram ára.