A 2011-es költségvetés nem hoz számottevő javulást az egészségügynek

Tukacs István, a számvevőszéki és költségvetési bizottság szocialista tagja keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a hangzatos ígéretek ellenére idén nem növekednek az egészségügy forrásai, nem változik a szféra költségvetésének szerkezete, nincsenek benne az idei büdzsében azok a kilátások, amelyek strukturális reformra utalnának.
Kitért arra is, hogy az Egészségbiztosítási Alapban csökkent idén a gyógyító-megelőző forrás. Az összeg idén 770 milliárd forint, tavaly pedig 790 milliárd forint volt. Ez a keret, álláspontja alapján, nem lesz elegendő arra, hogy folyamatosan forrásokkal lássa el a betegeket kiszolgáló intézményeket.
A szocialista országgyűlési képviselő leszögezte: a gyógyszerkassza idén nem tartalmaz elegendő pénzt, a benne szereplő 343 milliárd forint kevés lesz erre a célra. Nem változott a gyógyászati segédeszközökre szánt összeg, ez 43 milliárd forint 2011-ben - tette még hozzá. Szerinte nem látszik az sem, hogy a kormány az egészségügy területén átalakítást kívánna végrehajtani.
Kökény Mihály, az MSZP egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke közölte: a betegek, orvosok hittek a Fidesz választási jelszavában, amely úgy szólt: itt az idő az egészségügy megmentésére. Hangsúlyozta: az egészségügy elmúlt fél évét a bizonytalanság és a valóságos cselekvés helyett az egyes csoportok érdekeit szolgáló gesztusintézkedések jellemezték. Kökény szerint az ágazat jövőjét illetően sok a bizonytalanság. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: egyelőre egy vitairat, a Semmelweis Terv létezik, de ebben több a kérdés, mint a válasz. Mint mondta, nem tudni, hogy a kormány államosításra készül-e, vagy marad a társadalombiztosítási rend. Azt sem tudni - fűzte hozzá -, hogy a vitairat csak a tárca elképzelése, vagy a kormányzati állásfoglalás, illetve álvita zajlik, amely mögül majd februárban felbukkan a beígért strukturális reform.
A gazdasági miniszter által korábban felvetett, a gyógyszerkassza 100 milliárd forintos csökkentésére irányuló terv kapcsán Kökény azt a kérdést tette fel, hogy ki viseli majd ennek a terhét? Azt is firtatta: mit szól a kormány ahhoz, hogy a Magyar Orvosi Kamra elnöke szerint is "letelt a kegyelmi időszak az egészségügyben"? Kökény Mihály szerint az alkotmányozási folyamat is befolyásolni fogja az egészségügy sorsát. Ezzel kapcsolatban kiemelte: nem lennének meglepve, ha a kormány szűkítené az ellátásokhoz való hozzáférést. Hozzátette még: az egészségügy megmentése 2011-ben biztosan elmarad, a megmentésre szánt kísérlet még a laikus elsősegélynyújtó színvonalát sem éri el.