A baloldali összefogás is elkéri a kormány szlogenét

Jogi lépéséket tesznek a baloldali összefogás pártjai, mert álláspontjuk szerint törvénysértő módon, ingyenesen engedte át a kormány a Fidesznek a Magyarország jobban teljesít szlogent - jelentette be Szigetvári Viktor, az Együtt-PM szövetség társelnöke Molnár Csabával, a Demokratikus Koalíció  ügyvezető alelnökével és Veres Gáborral, az MSZP szóvivőjével közösen pénteken Budapesten.

Molnár Csaba a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szlogen a kormány, az adófizetők tulajdonát képezi, védjegyoltalom alatt áll, azt ingyenesen átengedni egy pártnak a kampányfinanszírozási szabályok súlyos megsértését jelenti és felveti a hűtlen kezelés gyanúját. Hozzátette: az ügy miatt feljelentést tesznek és kezdeményezik az Állami Számvevőszék vizsgálatát arról, hogy történt-e törvénysértés.

Elmondta, a kampányfinanszírozási törvény szerint pártok jogi személyektől vagyoni hozzájárulást nem fogadhatnak el, a szlogent birtokló Miniszterelnökség pedig jogi személy. Aki tiltott pénzt, vagyoni értéket elfogad a kampány során, annak ezt a pénzt büntetésként be kell fizetnie a költségvetésbe - fűzte hozzá, emlékeztetve arra, hogy a kormány Magyarország jobban teljesít című kampánya 800 millió forintba került.

Molnár Csaba közölte, az ÁSZ ellenőrzi a kampánypénzek felhasználását és ha szükséges, büntetést szab ki. Azt kérik Domokos László ÁSZ-elnöktől, hogy "bújjon ki fideszes ruhájából" és végre bizonyítsa, hogy független állami szerv vezetője, vagyis indítson eljárást a Fidesszel szemben tiltott kampányfinanszírozás miatt - ismertette. Mint mondta, ha Domokos László nem indít vizsgálatot, akkor továbbra is fideszes politikusnak tartják, aki "Orbán Viktornak, a főnökének a fenekét fedezi".

A DK-alelnök szerint az általános állami gazdálkodási szabályokat is megsértették a szlogen ingyenes átengedésével, ez pedig felveti a hűtlen kezelés gyanúját, ezért feljelentést tesznek a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Hozzátette: a rendőrségtől azt kérik, hogy "bújjanak ki Orbán Viktor köpönyegéből, ne a Fideszt védjék", indítsák el a nyomozást, és még most a választási kampány időszakában emeljen vádat az ügyészség.

Szigetvári Viktor emlékeztetett arra, hogy a napokban a Fidesz elkezdte lecserélni "az ellenzéki politikusokat hazug módon rágalmazó" óriásplakátokat, és a "Simicska Lajos és Nyerges Zsolt tulajdonában álló" plakáthelyekre fideszes képviselőjelöltek képeit ragasztják ki.

Hozzátette: a Fidesz minden gátlás nélkül használ adófizetői pénzeket a választási kampányban, és olyan jogszabályokat alkotott, amivel betiltotta a kereskedelmi hirdetések használatát a politikai kampány részeként. Csak egy területen lehet hirdetni, ahol a Fidesznek, a Fideszhez kötődő oligarcháknak meghatározó tulajdonrészük van a piacon, ez pedig az óriásplakátpiac - fejtette ki.

Veres Gábor azt mondta, hogy ha a kormány úgy gondolja, ingyenesen átadható ez a szlogen, akkor az összefogás pártjai is szeretnék elkérni.    

Véleménye szerint ez az ügy azt jelenti, hogy a Fidesznek mindent szabad, és hogy Magyarországon nincs független kormánytájékoztatás. Közölte, ráadásul egy olyan szlogenről van szó, amely hazug, mivel Magyarország nem teljesít jobban, ezért ha a baloldali összefogás is megkapja a szlogent, akkor azt szeretnék "az igazság szolgálatába állítani".