A bankok áthárítják ügyfeleikre a csekkadót

Burány Sándor országgyűlési képviselő hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: "a kormány újabb hazugsága lepleződött le", a gazdasági lapok adataiból ugyanis kiderült, hogy az emberek fizetik meg a tranzakciós illetékből várt 260 milliárd forintos költségvetési bevételt.

A Világgazdaság hétfőn írt arról, hogy a piaci szereplők - a kormány korábbi kommunikációjával ellentétben - még részben sem "nyelik le" a tranzakciós illetéket, az idei év elején szinte valamennyi hitelintézet emelte a díjait.

"Ez kőkemény megszorítás" - jelentette ki a szocialista politikus, megjegyezve: a bankok teljes egészében áthárítják ügyfeleikre - a vállalkozásokra, a munkavállalókra, a nyugdíjasokra és a pénzüket bankban tartókra - a sárgacsekk-adó fizetésének kötelezettségét. Megjegyezte, ezt támasztják alá Kovács Levente szavai is. A Magyar Bankszövetség főtitkára a Kossuth rádió 180 perc című műsorában hétfőn azt mondta: a tranzakciós illeték fogyasztási típusú adó, és az ilyen terheket végül általában a fogyasztó viseli.

Burány Sándor szerint az Orbán-kormány által bevezetett különadók mindegyikéről kiderült, hogy végső soron az ügyfelek fizetik meg, emellett azok hozzájárultak az infláció növekedéséhez, így a reálbércsökkenéshez is.

"Miközben tehát a kormány egyfolytában a karvalytőkével riogatott, az történt, hogy lett egy karvalykormányunk, amely elveszi, amit talál, és azt hazudja az embereknek, hogy valójában nem tőlük veszi el" - mondta az MSZP-s képviselő.