„A Belváros szégyene ez a rács”

Kegyetlen és szűklátókörű megoldást választott az V. kerületi önkormányzat, amikor egymillió forintért rácsot épített egy Bástya utcai transzformátor elé csak azért, hogy két hajléktalan ne találhasson ott menedéket az éjszakai hideg elől – mondta Steiner Pál önkormányzati képviselő Iványi Gábor lelkésszel, az Oltalom Karitatív Egyesület elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján kedd délelőtt.
 
A rács szimbolizálja azt a sivár gondolkodást, amivel a jobboldali városvezetés évek óta megközelíti a hajléktalan emberek ügyét. A vasketrecért 980 ezer forintot, a mellé tett beton virágtartóért újabb 200 ezer forint közpénzt fizettek. Nagyon meg kell erőltetnem a fantáziámat, ha el akarom képzelni, mi került ezen a rácson egymillió forintba – fogalmazott Steiner, aki rámutatott arra is, hogy ez az összeg a hetede annak, amit egész évre az Oltalom Karitatív Egyesület kap az V. kerületi hajléktalanok ellátására. Szégyen, hogy itt van ez a rács, azért fogok küzdeni, hogy eltűnjön innen és a hajléktalanok ügyére legalább ugyanannyi plusztámogatást fordítson az önkormányzat, mint amennyit erre a rácsra költött.
 
Az Oltalom Karitatív Egyesület szerződéses viszonyban áll az V. kerületi önkormányzattal. A József nádor téren 67 személyes női szállót működtetnek, ezen felül a fűtött utcában 30 belvárosi illetőségű hajléktalan embert fogadnak be. Ez az egyesület adja az utcai szociális szolgálatot is, évente 20 ezerszer „találkoznak” itt élő hajléktalannak – ennek finanszírozására nyilvánvalóan nem elég az évi 7 millió forint.
 

 

„Jogos igény, hogy a környezet rendben legyen. Ha itt a Bástya utcában körülnézek, a kutyapiszkon kívül más szemetet nem látok. Azt nem tartom rossz dolognak, hogy egy óvoda környékén felbukkannak a nagyon szegény emberek, mert arra kell nevelnünk a gyerekeket, hogy legyenek szolidárisak, legyenek irgalmasak” – fogalmazott Iványi Gábor. Égbekiáltónak nevezte, hogy habár Magyarország keresztény országnak tartja magát, mégis az Alaptörvényben van az életvitelszerűen közterületen tartózkodás büntethetősége. A vasárnapi szentbeszédét felidézve elmondta: ha valaha büntette az ő választott népét az örökkévaló a babiloni fogságban, az azért volt, mert csak az erősek javára alkottak törvényeket, és mert irgalmatlanok voltak a szegényekkel szemben. Ezt az örökkévaló nem tűri.