Belföld | Bubi főváros
2014. június 05. 13:48

A biciklizést nem lehet elfelejteni

A fővárosi MSZP szerint Budapest vezetését, a Budapesti Közlekedési Központot és annak vezetőjét, Vitézy Dávidot terheli azért a felelősség, hogy még mindig nem indult el a budapesti közösségi kerékpáros rendszer, a MOL BuBi. Ezt Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője mondta csütörtökön Budapesten.

Beszélt arról is, hogy olyan főpolgármester-jelöltet kell találni, aki széles körű támogatással bír.

A VI. kerületi Jókai és a Zichy utca sarkán lévő BuBi-gyűjtőállomáson tartott sajtótájékoztatón Horváth Csaba szorgalmazta, hogy a közel százmillió forintos jogos kötbérkövetelést "forgassák be" a közbiciklirendszerbe, hogy mégse ez legyen Európa legdrágább közbringarendszere.

Úgy folytatta, "játsszunk el a gondolattal", hogy "a sok bénázás után" mégis csak sikerül elindítani a rendszert. Ki fogja használni évi közel 20 ezer forintos bérlettel? - tette fel a kérdést, felvetve azt is, hogy egy turista akar-e tíz perc biciklizésért 25 ezer forintos kauciót fizetni.

Horváth Csaba azt javasolta, hogy ötezer forint legyen az éves bérleti díj.

Őrsi Gergely II. kerületi MSZP-s önkormányzati képviselő azt mondta, nem csoda, hogy Budapest úgy döntött az elmúlt hónapokban, hogy a jelenlegi városvezetést le kívánja váltani. Aki pár száz bringát ennyi idő alatt közel kétmilliárd forintból nem képes használatra készen átadni a fővárosiaknak, az teljes mértékben alkalmatlan a főváros vezetésére - mondta.

Kérdésre Horváth Csaba beszélt arról, hogy továbbra is ő az MSZP főpolgármester-jelöltje, de az a cél, hogy "minden baloldali, demokratikusan gondolkodó, sőt a Budapestről építő jelleggel gondolkodó konzervatív szavazóknak" is tetsző jelöltet találjanak a pártok és civil szervezetek közösen.

Mint mondta, neki az a legfontosabb, hogy Budapest vezetésében változás legyen, mert a Bubi és más példák is azt bizonyítják, hogy "Budapest bukóban van".

Kifogásolta, hogy Tarlós István főpolgármester nem szólalt meg "a főváros szétveréséről szóló törvény kapcsán", mondván, hogy majd a jogszabály elfogadása után fejti ki álláspontját.