A bosszú vezeti a kormány kezét?

Arra bíztatom a Fideszes képviselőket, hogy minden költségvetési törvénybe foglalt intézkedésük arról szóljon, hogy a nehéz körülmények között élő emberek élethelyzetét próbálják javítani, ha már hat évig nem ezt tették, és öt éven át ellopták a minimálbéresek pénzét – szólította fel Gúr Nándor a parlament kormányoldalát.

A bosszú kíséri a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos törvényt

Már a boltzár visszavonásakor rendezni lehetett volna, hogy a vasárnapi bérpótlékok minimum 100 százalékos mértékűek legyenek, de a Fidesz nem ezt tette, hanem büntetni akart – mondta az országgyűlési képviselő, megemlítve, hogy hiába mondta Gulyás Gergely, hogy a Fidesz támogatja a bérpótlékok emelését, és hiába beszélt Rogán Antal az ezzel kapcsolatos egyeztetésekről.

Most, négy héttel később ott tartunk, hogy halljuk, amit mondanak, de nem állják a szavukat, még a szombati készenlét pótlékait is meg akarják szüntetni – figyelmeztetett és a helyzetet a Munka törvénykönyvének 2012-es módosításához hasonlította, amikor a szép ígéretek vége az lett, hogy a munkavállalók rosszabbul jártak.

Az MSZP követeli, hogy a vasárnapi munkáért minimum 100 százalékos bérpótlék járjon – jelentette ki.

A vasárnapi nyitva tartás nem kötelező, hanem lehetőség

Gúr Nándor jelezte, olyan törvényt kell hozni, amely alapján világos, hogy a munkáltató akkor nyit vasárnap, ha megéri neki, ha meg tudja fizetni a munkavállalókat, és ha a munkavállalók is nyitottak erre. Ez a szolgáltatást igénybevevők, a szolgáltatást végzők és a szolgáltatást nyújtó üzemeltető érdekeit is szem előtt tartja.

A politikus úgy vélekedett, lehet ilyet csinálni, ha megvan hozzá az akarat, és akkor nem válunk Európa skanzenévé, nem szembesülünk azzal, hogy miközben az országban az átlag nettó bér 160 ezer forint, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például alig haladja meg a 110 ezer forintot.

Csak az emberek harmada kap átlagos fizetést

Évről évre nyílik az átlagjövedelem-olló a szegényebb és a gazdagabb megyék között – figyelmeztetett a képviselő, hozzátéve, hogy az átlagjövedelmet az emberek mindössze körülbelül 35 százaléka keresi meg, minimálbért vagy annál kevesebbet 1,4 millió ember kap.

Nem szabad olyan helyzetet teremteni, hogy akik egyébként is a minimálbér környékén keresnek, még a jogos juttatásaikat se kapják meg – szögezte le, és hangsúlyozta, hogy a minimálbér összegét emelni kell, mert nem megengedhető, hogy a létminimum egy főre eső összege alatt keressen valaki. Az MSZP álláspontja az, hogy a minimálbér legalább nettó 100 ezer forint legyen.

A kormánynak a mohóságából kéne lejjebb adnia

Hat évvel ezelőtt a minimálbér összegét 32 ezer forint járulék terhelte, ez a szám most 69 ezer: ha a kormány lemond a saját mohóságáról, elengedné ezeket a bevételeket, és a legrászorultabbak irányába csoportosítaná, akkor már meg is lenne a 100 ezer forintos nettó minimálbér.  Ez azzal is járna, hogy a minimumnyugdíj nem 28 ezer 500, hanem legalább 50 ezer forint lesz – vélekedett Gúr Nándor, megjegyezve, hogy a tisztes megélhetéshez még ez sem elég, csupán ahhoz, hogy egyáltalán létezni lehessen.

Érjenek össze a tények és a kormány mondásai!

A tények és a mondások össze is érhetnek és el is válhatnak egymástól – figyelmeztette a kormánypárti képviselőket Gúr Nándor, aki szerint mindenkinek az lenne a jobb, ha inkább összeérnének, az emberek javát szolgálva. Ezt az MSZP módosító javaslatokkal igyekszik elérni a költségvetési vita során.

Kapcsolódó párttagok