Belföld | hitelminősítők
2011. december 22. 15:34

A "bóvli kormány" magyarellenes politikát folytat

"Ez a bóvli kormány magyarellenes politikát folytat, a hazája ellen cselekszik ez a kormányzat. A bóvli kormány minden intézkedése mintha a haza egyfajta elárulására törekedne, vagy pedig elvesztette a józan eszét teljesen a miniszterelnök" - mondta a politikus, aki szerint mindkét problémára az a megoldás, ha Orbán Viktor távozik a hatalomból.

Török Zsolt,  Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő szerda esti, Magyarországot leminősítő döntése kapcsán hangsúlyozta: ha a "bóvli miniszterelnök" nem foglalkozik a hitelminősítőkkel, akkor nem foglalkozik a magyar emberekkel, hiszen a leminősítésnek nagyon súlyosak a társadalompolitikai hatásai.

A szóvivő az ilyen következmények közé sorolta, hogy elmaradhatnak a külföldi befektetések és drágulhat az államkötvények finanszírozása, ami szerinte azt jelenti, hogy nem csak a jelenlegi generációt adósítja el a "bóvli kormány", hanem "unokáinkat is olyan adósságspirálba hajtja bele, ami beláthatatlan következményekkel jár".

Mint mondta, a leminősítés miatt gyengülhet a forint, ami a villany, a gáz vagy akár a benzin árának emelkedéséhez vezethet. Ugyancsak a negatív következmények közé sorolta, a leminősítés hatására sokkal rosszabb pozícióból indul neki az IMF-tárgyalásoknak a kormány, szigorúbb feltételeket szabhatnak Magyarország számára, ami azt jelenti, hogy vagy durvább megszorítások jöhetnek a kormány hibája miatt vagy nem is tudunk megállapodni.

Ha pedig nem tudunk megállapodni, akkor februárra, márciusra finanszírozhatatlanná válik a magyar gazdaság - mondta.
A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban jelentette be, hogy egy fokozattal, az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BB plusz/B"-re módosította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság besorolását, amelyre további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást adott.