Belföld | Quaestor brókerbotrány Matolcsy György
2015. április 02. 16:53

A brókerkormány két minisztériuma brókerkedni akart

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint továbbra sem lehet tudni, mikor, ki, milyen feltételekkel fizeti ki a Quaestor-ügy károsultjainak jogos követeléseiket. Tóbiás József csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a pénzügyi felügyelet elégtelen működése miatt a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) is részt kell vennie a kártalanításban.

Sok beszédnek, sok az alja - így értékelte a kormányszóvivői tájékoztatón a Quaestor-üggyel kapcsolatban elhangzottakat.
    
Hangsúlyozta, törvények kellenek, olyanok, amelyek biztosítják, hogy az emberek visszakaphassák a pénzüket, az MSZP be is nyújtott a héten egy ilyet az Országgyűlésnek. Ismertette: a javaslat biztosítja, hogy a pénzügyi vállalkozás zár alá vett vagyonából, továbbá a MNB pénzéből kártalanítva legyenek az ügyfelek. A jegybankkal kapcsolatban megjegyezte, a Matolcsy György vezette nemzeti bank tette lehetővé a Quaestornak a fiktív kötvények kibocsátását.
    
Magyarországon nem elvárások vannak, hanem törvények - reagált Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaira, miszerint a kormánynak az a kérése: a Befektető-védelmi Alap száz százalékban kártalanítsa a hatmillió forintig a Quaestor-ügyfeleket. Tóbiás József felhívta a figyelmet arra, a törvény nem adja meg ma ezt a lehetőséget, az MSZP javaslata azonban biztosítaná.
    
Nem elvárjuk, hanem azt követeljük az emberek nevében, vegye napirendre és fogadja el az Országgyűlés a törvényjavaslatot, amely után lehet vitatkozni, mi volt előbb a tyúk vagy a tojás - fogalmazott.
    
A szocialista kormányok érintettségét firtató kérdésre közölte, "a brókerkormány" menekülni akar a valóság elől, és a múltban próbál kapaszkodókat találni. Ott nincs megoldás - tette hozzá. Ha Lázár János szerint visszaélések történhettek a Quaestornak adott MFB-hitel ügyében, akkor hivatalból feljelentés kellene tennie - közölte az MSZP elnöke, aki azt mondta, ha megnézhetik a dokumentumokat, akkor megteszik a feljelentést.
    
Tóbiás József jelezte, az MSZP és a demokratikus ellenzék pártjai április 11-én 17 órára a Batthyányi-örökmécseshez hívnak minden károsultat, illetve azokat, akik szolidárisak a Fidesz-kormány elmúlt években folytatott tevékenységének károsultjaival. A károsultak napja az ellenzéki pártok részéről a szolidaritás, a kiállás napja - hangoztatta.
    
Kitért arra, az is kiderült, hogy két minisztérium brókerkedni akart. Azzal kapcsolatban, hogy a Földművelésügyi Minisztérium 410 milliója "odalett", Tóbiás József azt mondta, a miniszterelnök valószínűleg majd megkérdezi a minisztert, vajon a kormányzati emlékeztetőben meghatározott időponthoz képest miért nem lépett gyorsabban.
    
Az MSZP elnöke szerint meg kellene kérdezni a minisztereket is, milyen késztetés alapján helyezték el a pénzeiket ezeknél a cégeknél.