Gazdaság | költségvetés 2013 megszorítás
2012. június 27. 10:54

A büdzsé nem fog megállni a lábán

A párt elutasítja a büdzsé tervezetét, ahhoz módosító javaslatokat sem nyújt be.

A nemzetgazdasági miniszternek a törvényjavaslat szerdán megkezdődött parlamenti vitájában elmondott expozéjára reagáló politikus úgy fogalmazott: Matolcsy György "továbbra is a tündérmesékben él", amikor úgy gondolja, hogy néhány egyszerű mondattal elintézhetőek a büdzsé problémái. Azt nem lehet "ráolvasással" megoldani, hogy a költségvetés nem fog megállni a lábán - mondta.

A képviselő közölte, a szocialisták úgy látják, hogy a büdzsé bevételi és a kiadási oldala is gyenge lábakon áll, ezért biztosak abban, hogy a későbbiekben egy erős korrekciót kell majd végrehajtani a költségvetésen.

Tukacs István szerint a Költségvetési Tanács és az Állami Számvevőszék véleménye szöges ellentétben áll a nemzetgazdasági miniszter által szerdán elmondottakkal. Hangsúlyozta: Matolcsy György nem volt hajlandó azzal foglalkozni, hogy a körülményeiben még nem ismert sárgacsekk-adó hogyan teremt akkora bevételt, amit papíron jeleztek. A nemzetgazdasági miniszter arra a megállapításra sem reflektált, amelyik szerint a bevételek harminc százaléka nincs alátámasztva – hívta fel a figyelmet Tukacs István.

Az MSZP úgy látja, hogy a költségvetésnek nincs elfogadható része, ezért azt egészében vetik el. Szerintük a büdzsét alapjaiban kellene megváltoztatni ahhoz, hogy elfogadható legyen, ezért a javaslathoz módosító indítványokat sem nyújtanak be, mert részleteiben sem érzik korrigálhatónak azt – közölte a képviselő.

Jelezte: ehelyett ősszel egy alternatív költségvetési javaslatot nyújtanak majd be, amelynek a progresszív személyi jövedelemadó, a tőkejövedelmek kulcsának felemelése, egy átgondolt járulékcsökkentési javaslat és egy növekedéspárti program is a része lesz.