Belföld | undefined
2015. február 04. 13:08

A CEPOL-nak Budapesten a helye

Harangozó Tamás, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke elmondta, hogy tájékoztatást kaptak Bánffy Ferenctől, a Európai Rendőrakadémia Ügynökség (CEPOL) vezetőjétől.

Mint mondta, a beszámoló megerősítette, hogy a CEPOL és a határokon átnyúló rendőri képzés az európai polgárok biztonságának, illetve a határon átívelő bűnözés elleni küzdelemnek, valamint a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni harc egyik alappillére. Harangozó kijelentette, hogy éppen ezért az ilyen jellegű képzés szükségessége és fontossága nem megkérdőjelezhető. Hozzátette, hogy az úgynevezett „szabad világ” számára az ikertornyok elleni támadás után világossá vált, hogy a rendészet területén egy-egy önálló elitalakulat felállítása sem garanciát, sem megoldást nem jelent semmire - a rendészeti szervek nemzeteken belüli, de leginkább nemzetközi együttműködésének ma nincs alternatívája.
 Minden egyes euro, amit akár a kormány, akár az Európai Parlament erre a célra szán, az a lehető legjobb helyre kerülő befektetés – tette hozzá, kiemelve, hogy emberéletek múlhatnak azon, hogy az ilyen intézményekben egyforma magas színvonalon felkészített, egymást ismerő szakemberek vigyázzanak az emberek biztonságára.
 
A politikus úgy vélekedett, hogy a CEPOL léte nem lehet költségvetési kérdés az Európai Unióban, és aki mégis ezt állítja, az felelőtlenül képvisel egy elfogadhatatlan álláspontot.
Harangozó az MSZP nevében kijelentette, hogy a CEPOL székhelye Budapest és ez a jövőben is így marad – ebben a Magyar Szocialista Párt álláspontja világos, és nem fog megváltozni.
 
Szanyi Tibor EP-képviselő egyetértett Harangozó Tamással, majd elmondta, hogy az Európai Parlamentben több aspektusból is foglalkoznak ezzel az üggyel: az egyik szempont egy költségvetési felülvizsgálat. Hangsúlyozta, hogy bár ésszerű takarékossági intézkedések senkinek nincsenek ellenére, az nem takarékossági kérdés, hogy van-e rendőri képzés az Európai Unión belül vagy nincs, ezért annak meglétéhez mind a Magyar Szocialista Párt, mind az európai szocialista képviselőcsoport ragaszkodik.
Kijelentette, hogy minden az Unióhoz csatlakozó ország az unió segítségét először rendészeti területeken szokta kérni, hiszen az egész kontinens olyan migrációs nyomás alatt van. Hangsúlyozta, hogy éppen ezért nagy szükség van a képzésre, szakemberek és tananyag cseréjére az unióban.

A másik uniós vizsgálati szempont a székhely kérdése: mint mondta, minden európai országban van valamilyen uniós ügynökségnek székhelye. Magyarország esetében ez a CEPOL.
Ugyanakkor Szanyi felhívta a figyelmet, hogy az Európai Parlament különböző bizottságaiban most van az az időszak, amikor arról fognak dönteni, hogy különböző szervezetekkel mi történik. Megjegyezte, hogy a Fidesz mondott már hideget-meleget ebben az ügyben, de ennek ellenére lát esélyt arra, hogy a magyarországi kormánypárt képviselői is a CEPOL maradása mellett foglalnak állást. Ezért felszólította a magyar EP-képviselőket, hogy valamennyien szavazzanak a CEPOL Budapesten maradása mellett, és vesse latba tekintélyét azért, hogy kinek-kinek a parlamenti csoportja is ugyanígy szavazzon.