A cigányság helyzete volt a téma

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt, valamint a Polgárjogi Mozgalom közös állásfoglalást juttatott el az egyeztetésről az MTI-hez. Eszerint a cigányság helyzetének javítása nemzetstratégiai feladat, és ebben a többségi társadalom felelőssége sokkal nagyobb.

A romák helyzete akkor javulhat érdemben, ha növekszik a falvak népességeltartó ereje, ha felszámolják a jelenlegi kormány "szegényellenes politikáját", és kijavítják a közmunkaprogram hiányosságait - közölték, megjegyezve: a cigányság felemelkedésének egyik legfontosabb eszköze a leghátrányosabb kistérségek komplex fejlesztése.

A minőségi, elkülönítés nélküli oktatás központi jelentőségű a cigányság társadalmi befogadása szempontjából. Biztosítani kell, hogy minden cigány származású gyermek legalább az általános iskolát befejezze, és lehetőleg eljusson az érettségiig - rögzítették, míg az iskolából kimaradó felnőtteknek második esélyt kínáló programokat indítanának a baloldali pártok.

Annak érdekében, hogy a romák között a munkanélküliség a jelenlegi 70-80 százalékos "pusztító mértékről" jelentősen csökkenjen, a leghátrányosabb térségekbe települő, munkahelyteremtő vállalkozásokat kedvezményekben kell részesíteni - állapították meg.

Szorgalmazták azt is, hogy induljanak képzési programok a hiányszakmákban, ezekbe vonják be a roma fiatalokat, és tegyék kötelezővé az angol vagy a német nyelv legalább alapszintű elsajátítását, illetve az informatikai ismeretek oktatását.

A cigányság lakhatási körülményeinek javításával kapcsolatosan elsődleges feladatként a romatelepek felszámolását nevezték meg, a városokban élőknek pedig az eddiginél több szociális bérlakást tartanak szükségesnek. Növelnék a cigányüggyel foglalkozó, különösen a roma származású szociális munkások számát is.

Tovább a teljes záróközleményhez >>>