család házasság
2011. január 13. 19:00

A családok és a gyermekek jogait gyengíti az új alkotmány koncepciója

Kormos Kata szóvivő csütörtökön sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy amíg a jelenlegi alaptörvény a házasság és a család védelméről rendelkezik, az új alkotmány koncepciója csak a házasságon alapuló családot részesítené kiemelt védelemben, így indokolatlan hierarchiát állít fel, hátrányosan megkülönbözteti az élettársi kapcsolatban élőket és az egyszülős családokat.

Hozzátette, hogy a kormány már az új adórendszer bevezetésével diszkriminálta azokat a kisebb jövedelmű családokat, amelyek nem tudják igénybe venni a gyermekek után járó adókedvezmény teljes összegét.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja - a Lendvai Ildikó szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakkal egyezően - attól óvott, hogy az új alkotmány alapot adjon a jelenlegi abortusztörvény megváltoztatására. Mint mondta, ha az új alaptörvény szabályozási elveiről szóló javaslatban foglaltak életbe lépnek, az Alkotmánybíróság a jogszabály esetleges felülvizsgálatakor nem tudna olyan döntést hozni, amely ne csorbítaná az anyák rendelkezési jogát.

A politikus kifejtette: Magyarországnak nincs szüksége új alkotmányra, problémáira az nem jelent megoldást. Úgy vélekedett, az elmúlt hónapok azt mutatják, a kormány célja az alkotmányozással csak az, hogy elfedje hibás intézkedéseit, bizonytalanságát, és önigazolást nyerjen, mert fél, hogy elveszíti a hatalmát.

Hozzátette: a Fidesz-KDNP kizárólag saját érdekeit és értékeit kívánja érvényesíteni az új alaptörvényben.

Kormos Kata a sajtótájékoztatón megerősítette, az MSZP nem vesz részt az új alkotmány parlamenti vitájában, és változatlanul azt sürgeti, hogy az alkotmányozást a második félévben széleskörű társadalmi egyeztetéssel kezdjék újra.