A családok már nem bíznak a Fideszben

Véleménye szerint világosan kiderült: a magyarok pesszimistábbak, mint valaha. Saját bőrükön érzik a növekvő munkanélküliséget, a romló életkörülményeket. Az emberek 80 százaléka elégedetlen a kormány munkájával – mondta.

Hozzátette, Orbán Viktor kormányzásának következményeként az emberek 54 százaléka reáljövedelmének csökkenésére számít.

A szóvivő kijelentette, hiába a hangos sikerpropaganda, az átlag vagy az alatti fizetésből élőknek nem lett több a fizetése, nem lett olcsóbb a kenyér, az egyre több magyarországi munkanélkülinek pedig legfeljebb Berlinben vagy Londonban lett új munkahelye.

A kormányváltás idején egy liter tej 195 forintba, ma 243forintba kerül; egy kiló liszt 112 forint volt akkor, ma 146 forint; egy kiló krumpli 126 forint, ma 164 forint. 2010-ben a benzin 315, ma 406 forint, a dízel 292, ma 426 forint – fejtette ki.

Az Orbán-kormány elmúlt 4 évéről elmondta, az a beváltatlan ígéretekről, a középosztály elszegényedéséről, az igazságtalan egykulcsos adórendszerről, a kifosztott magánnyugdíjpénztárakról, a haveroknak lenyúlt trafikokról és a rendszerszintű korrupcióról szólt, valamint arról, hogy 47 ezer forintból is meg lehet élni. A fideszes urak ma is azt gondolják, hogy akinek nincs semmije, az annyit is ér – véli a szóvivő.

Kormos Kata beszélt arról is, hogy Lázár János baráti társaságával a hétvégén tízmilliós fácánvadászaton vett részt. Mint mondta, egy-egy ilyen úri muri Lázár Jánosnak és rokoni-baráti körének csupán aprópénz, ráadásul egyes hírek szerint pedig az állami alkalmazottak, állami autókkal, munkaidőben, állami pénzen vadászgattak. Miközben devizahiteles családok tízezrei rettegnek az otthonuk elvesztésétől, addig az a Lázár János, akinek rokonaival birtokolt cége több mint 1300 hektár állami földet nyert, „úri társaságával” egy lakás árát mulatja el – tette hozzá.

Az MSZP szóvivője elmondta, továbbra sem tudják, hogy Lázár János vagy más fideszes politikusok máskor is vadászgattak-e, és ha igen, ki állta annak költségeit, de azt igen, hogy egy állami erdészet dolgozói tavaly levélben fordultak Orbán Viktor kormányfő mellett Lázár Jánoshoz, mert állításuk szerint "állami alkalmazottak, állami autókkal, munkaidőben, állami pénzen" vadászgattak, szórakoztak.

Kormos Kata kijelentette, az MSZP kormányzása fájdalmasan fogja érinteni Simicska Lajos polipszerű cégbirodalmát, Mészáros Lőrinc felcsúti uradalmát és „az országos trafikmutyiban is főszerepet játszó” Lázár János „milliárdos földekkel kitömött és fácántollakkal ékesített tarsolyát”. Jól fognak járni viszont a nők, a gyerekek, a munkavállalók, a kis- és középvállalkozók, valamint a nyugdíjasok – zárta a sajtótájékoztatót.