mszp.hu | Belföld | CSOK Fidesz fizetésemelés 2015
2016. január 30. 14:31

A CSOK csak a gazdagoknak jó

Ahhoz, hogy egy pár gyereket vállalhasson, biztonságra, kiszámíthatóságra, normális megélhetést adó fizetésre és megfelelő lakásra van szüksége, amit a Fidesz-KDNP kormány nem tud megadni - mondta sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó.
A Családi Otthonteremtési Kedvezmény zavaros és átláthatatlan - folytatta parlamenti képviselőnk, mert nem tudjuk, hogy mikor és milyen feltételekkel lehet igénybe venni. Viszont hirdetésre és propagandara máris nagyon sok pénzt költött el a kormány.
 
A pénzügyi és az építőipari szakemberek csak kapkodják a fejüket a rendeletalkotási káosz láttán. Például már nem kell építési engedélyt kérni a 300 négyzetméter alatti házakra, ugyanakkor a bankok ragaszkodnak ehhez, amikor a családok támogatást akarnak igénybe venni. Egy másik példa: magánszemélytől nem lehet új lakást vásárolni, mert számlát kellene adnia, ezért a bankok azt tanácsolják, hogy lakásvásárlás esetén vonjanak be közvetítőt, ami nyilván nagyon jó hír az ingatlanos cégeknek.
 
Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérést küldött a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, amiben kikérte azokat a háttérszámításokat és tanulmányokat, amelyekkel a kormány alá tudná támasztani ezt a programot. A kérdésére jóformán választ sem kapott, valószínűleg azért, mert a számítások nem is léteznek. A CSOK kudarcát az mutatja a leginkább, hogy már másfél hónappal a bejelentése után az átalakítására készül a kormány.
 
Az MSZP szerint nem szakszerűtlen rendeletekkel kell az emberek életkörülményeit megváloztatni, hanem azonnali és átfogó fizetésemelésre van szükség.