mszp.hu | Belföld, Gazdaság | CSOK devizahitelek | Lakásügy
2016. február 08. 13:27

A csok lehet az új devizahiteles csapda

A csok lehet az új devizahiteles csapda
Életidegen, mindenféle realitástól mentes, háttérszámításokat, elemzéseket nélkülöző elképzelés a mostani formájában a csok, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény, ami ugyanolyan csapdává válhat, mint az első Orbán-kormány által engedélyezett deviza alapú hitelezés – jelentette ki Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője.

100 házasságból kb. 60 végződik válással, és ha valaki igénybe veszi a 3 gyermek után járó 10+10 millió forintot, majd mégsem sikerül egyben tartani a családot, akkor később mindkét fél belenyomorodhat a következményekbe – fogalmazott a politikus.

Hozzátette: rosszul jár, aki ingatlan nélkül marad egy esetleges szétválás után, és rosszul jár az is, aki megtarthatja az ingatlant, hiszen a jegybanki alapkamat ötszörösét kell visszafizetnie annak, aki nem tudja teljesíteni a vállalt gyerekszámot, vagy tönkrement a házassága és képtelen a csokból vásárolt ingatlanban létezni.

Korózs Lajos szerint aggasztó, hogy növekedni fog a fiktív, csak papíron létező házasságok száma, sokan a jómódúak közül befektetési céllal fognak ingatlant vásárolni, az emelkedő árak haszonélvezői pedig a vállalkozók lesznek, akik eladási céllal építenek ingatlanokat, ráadásul reális veszélye van egy újabb ingatlanbuborék kialakulásának.

A politikus szerint demográfiai szempontból sem lesz különösebben hasznos a csok, mert bár néhány évig várható a születésszám emelkedése, de valójában csak arról lesz szó, hogy az egyébként is vállalni szándékozott gyermekek előbb születnek meg.

Korózs Lajos szociális bérlakás-építési programot, illetve olyan támogatást javasolt, amely a legrosszabb helyzetben lévőknek segít, hogy megtartsák a jelenlegi ingatlanjukat.

Kapcsolódó párttagok