A devizahitelesek problémájának megoldása a kormányváltás

Véleménye szerint nem világos, hogy a kormány meg akarja-e oldani a devizahitelesek problémáját, amelynek oka a 2010-es kormányváltás utáni brutálisan árfolyam-emelkedés.

Úgy látja, a kormány késlekedve indította el az adósmentést, amely azonban csak a tehetőseknek segített, a leginkább rászorulók megsegítésével kapcsolatban csak alibi intézkedéseket tett. Példaként említette az ócsai lakóparkot, amely szerinte egyértelmű kudarc. A magáncsőd, természetes személyek csődeljárásával kapcsolatos jogi rendelkezéseket három éve ígérik, de a mai napig nem vezették be – tette hozzá.

Elmondta, a kormány az elmúlt időszakban további támogatási lehetőséget lebegtetett, alibi tárgyalásokat folytatott a bankokkal, ahol csupán a hitelek forintosítása merült fel. Erről azonban ma már nem beszél a kormány, helyette a Kúria és az Alkotmánybíróság döntésére várnak, ez szerinte időhúzás, kihátrálás a kormány részéről.

Simon Gábor úgy véli, a kormány csak "bedobja a gyeplőt" a bank és az adósok közé, hogy azok rendezzék a problémát egymás között. Mint mondta, ez gazdasági és felelős kormányzati magatartás szempontjából is elfogadhatatlan.

Az MSZP elnökhelyettese szerint be kell fejezni az időhúzást, a taktikázást, a kommunikációs offenzívát, helyette valós érdemi lépéseket, érdemi döntéseket kell hozni, nem a választási kampányban, hanem még idén.

Hozzátette, ez az érdemi lépés a „lelépés”, a megoldás egy következő kormány kezében lesz, amely egy felelős, adós párti kormányzással, bizalmat építő, kiszámítható gazdaságpolitikával stabilizálja az árfolyamot, visszaállítja a fizetőképességet, bevezeti a bérlakás programot és a magáncsőd intézményét.