karitatív munka közoktatás
2011. február 11. 11:35

A diákok helyett az intézményekre fókuszál a közoktatási koncepció

Az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője azt mondta: a Hoffmann Rózsa vezette oktatási államtitkárság szakított azzal az 1994 óta minden kormányra jellemző megközelítéssel, amely a gyermekeket helyezte a közoktatás-politika középpontjába. Hozzátette: a közoktatási törvény koncepciója átgondolatlan, szakmailag és pénzügyileg bizonytalan, a róla folyó egyeztetés pedig elégtelen, ezért a kormánynak azt vissza kellene vonnia és át kellene dolgoznia.

A javaslatról szólva elmondta: az MSZP számítása szerint annak megvalósítása mintegy 140 milliárd forint költségvetési többletforrást igényelne, de nem derül ki belőle, hogy a kormány ezt miből teremtené elő. Úgy vélekedett, a tervezet csak akkor vehető komolyan, ha azt a pénzügyekért felelős nemzetgazdasági miniszter ellenjegyzi.

A koncepció megalapozatlanságára a szocialista politikus példaként hozta, hogy az abban szereplő 60 órányi "kötelezően önkéntes" karitatív munka - százezer érettségizővel számolva - évente hatmillió munkaórát jelent, a dokumentum azonban nem szól arról, hogy ezt ki fogja megszervezni, és arról sem, hogy mennyibe kerülne a diákok utaztatása, ellátása, elszállásolása.

Hiller István úgy fogalmazott: a közoktatási törvény tervezete az eddiginél több terhet ró az iskolafenntartó önkormányzatokra és a pedagógusokra. Egyetlen jó dolog van benne: hogy elhalasztották, és az a korábban bejelentett januári időpontban nem került a kormány elé - fűzte hozzá.

Idézte a Magyar Pedagógiai Társaság véleményét is, amely állásfoglalása szerint "nem tud támogatni olyan jogalkotói törekvést, amely a tudományosság kritériumainak nem felel meg".

A szocialista politikus arra szólította fel a kormányt, hogy a közoktatási törvény koncepcióját úgy dolgozza át, hogy az intézményközpontú szemlélet helyett ismét a diákokat helyezze a középpontba. Azt is kérte, az oktatási államtitkárság folytasson érdemi egyeztetést a dokumentumról, majd a véleményeket - különösen a legnagyobb iskolafenntartókét, az önkormányzatokét - hozza nyilvánosságra. Javasolta, hogy a kormány folytassa az elődje által elindított Új tudás programot és a Nemzeti Iskolafelújítási Programot. Valamint felszólította az oktatási államtitkárságot arra is, hogy végezze el a tervezet megvalósításához szükséges számításokat, és tárja azokat a nyilvánosság elé.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Nemzet pénteken azt írta: az oktatásirányítás a következő években legalább a felére csökkentené a választható érettségi tárgyak számát, Hiller István elmondta, hogy nem támogatják az ötletet.