A felső tíz százalék támogatását szolgálják az új adók

Józsa István frakcióvezető-helyettes csütörtökön sajtótájékoztatón gátlástalan hazugságnak nevezte, hogy az új adókat - a biztosítási és a telefonadót, valamint a pénzügyi tranzakciós illetéket - a szolgáltatók nem hárítják majd át ügyfeleikre, illetve azt is, hogy azokra a Magyarországgal szembeni európai uniós túlzottdeficit-eljárás miatt van szükség.

Szerinte ezzel szemben az új adók mögött az a politikai döntés húzódik, hogy az Orbán-kormány továbbra is a legtehetősebbeket, a felső tíz százalékhoz tartozókat támogatja, ragaszkodik az egykulcsos szja-hoz, az így kieső bevételeket pedig a szegényektől szedi be az adójóváírás megszüntetésével és az új, fogyasztási típusú adókkal.

Az adóemelések másik oka Józsa István szerint a kormányzati alkalmatlanság, hogy Orbán Viktor és Matolcsy György személyében olyanok irányítják a gazdaságpolitikát, akik korábban "még egy vállalatot sem vezettek el", ez a hiányosságuk ugyanakkor pökhendiséggel, új közgazdadági tankönyvek megírásának szándékával párosul.

A szocialista politikus bírálta a külgazdasági államtitkárság megszüntetését is, mondván, hogy a miniszterelnök hiába beszél keleti nyitásról és "rohangál Szaúd-Arábiától Kínáig", ha a területnek nincs felelőse. Hibáztatta a kormányt azért is, hogy jogbizonytalanságot teremtett, és ezáltal csökkentette a befektetési kedvet.