A Fidesz-kormánynak tudomást kell vennie a nyugdíjkassza hiányáról

Az MSZP szerint úgy néz ki, hogy a jelenlegi mértékű nyugdíjakra nincs elegendő pénz az államkasszában és a Fidesz-kormány nem sokáig teheti meg, hogy nem vesz erről tudomást. Ezt Korózs Lajos, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja mondta szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A politikus sajtóhírekre hivatkozva közölte, jövőre 42 milliárd forint hiányzik majd a nyugdíjkasszából, két év múlva több mint 75 milliárd forint, míg évek múlva már a több száz milliárd forintot is eléri a hiány.

Vagy csökkentik a nyugdíjakat, vagy a dolgozó embereknek nyúlnak a zsebébe és emelik a járulékaikat - összegezte a lehetőségeket, megjegyezve: "mindegyik fájni fog".

Elmondta, hogy a most bemutatott konvergenciaprogramban nyoma nincs annak, hogyan szeretnék a foglalkoztatást bővíteni, márpedig a nyugdíjkassza feltöltésének záloga a járulékfizető munkavállalók számának növelése.

Korózs Lajos azt mondta, az MSZP szerint meg kellene teremteni annak lehetőségét, hogy az állam által támogatott módon mindenki saját maga is tudjon gondoskodni a nyugdíjas jövőjéről. Szorgalmazta továbbá az európai szintű minimálnyugdíj bevezetését.

Véleménye szerint az Európai Parlamentben (EP) minden magyar képviselőknek támogatnia kell az európai minimálnyugdíj bevezetését, ezzel kiszámítható pályára kerülhetne a magyar nyugdíjrendszer. A magyar nyugdíjak jelenlegi szintjének megőrzése innentől kezdve az EP kezében lenne - fejtette ki.

Korózs Lajos a konvergenciaprogramban azt is hiányolta, hogy nem tartalmaz prognózist, nem derül ki abból, milyen intézkedéseket tervez a következő években a kormány.

Hangsúlyozta, valódi jól fizető munkahelyek kellenének, nem a közmunkát kellene bővíteni, mert ezzel csak az egyik zsebéből a másikba pakolgatja a pénzt az állam. Ahol munkahelybővülés van az országban, az mind államilag támogatott munkahely, a közfoglalkoztatotti munkahelyek pedig "rohadt sok pénzbe kerülnek" - tette hozzá.

Korózs Lajos azt mondta, a nyugdíjak kifizetése csak akkor lesz garantált, ha piaci alapon jönnek létre a munkahelyek.
 
Az ellenzéki politikus reagált az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságának a magyar devizahitelek ügyében hozott ítéletére. A labda itt pattog a magyar kormány és a Kúria oldalán, utóbbi akár néhány hét alatt is kialakíthatja álláspontját az ügyben - mondta.

Bírálta a kormány elmúlt négy évben hozott intézkedéseit, különösen az ócsai lakóparkot. Emlékeztetett arra, hogy az MSZP több javaslatot is megfogalmazott a devizahitelesek védelme érdekében, ezek között említette, a forint árfolyamának erősítését, a magáncsőd bevezetését, a szociális bérlakások építését.