A Fidesz adminisztratív módon próbálja megőrizni a hatalmát

A politikus gratulált párttársának, a sajtótájékoztatón megjelenő Horváth Zsoltnak, az MSZP Tolna megyei elnökhelyettesének, aki vasárnap a szavazatok 57 százalékának megszerzésével, független jelöltként megnyerte az időközi polgármester-választást Dunaföldváron.
    
Molnár Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy a voksoláson ilyenkor magasnak számító, negyven százalék feletti volt a részvétel. Szerinte a résztvevők többsége azt üzente: nem kér az Orbán-kormányból és a választási feliratkozásból sem.
    
Az MSZP-s politikus úgy foglalt állást: az előzetes regisztráció bevezetése sokakat, köztük a most az ellenzéki jelöltre szavazók jelentős részét megpróbálja kizárni a választásból. Mint mondta, kutatások alapján a biztos pártválasztók egy része is távol maradna a szavazástól a feliratkozás miatt.
    
Felmérésekre hivatkozva elmondta: a választók nagy többsége, így a kormánypárti szimpatizánsok többsége is ellenzi a regisztráció bevezetését. Szerinte a Fidesz-KDNP továbbra sem tudta megindokolni a feliratkozás szükségességét, ami ráadásul súlyos demokráciadeficitet okoz.

 

***

A nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke a szervezett bűnözés és a nemzetbiztonság kapcsolatáról szóló beszámolóval javasolja kiegészíteni a testület keddi ülésének napirendjét.

Molnár Zsolt ezt kérdésre válaszolva közölte hétfői sajtótájékoztatóján.
    
A kérdés arra vonatkozott, tervezik-e megvizsgálni, hogy sajtóinformációk szerint az 1990-es évek leszámolásos merényleteivel kapcsolatban meggyanúsított P. Tamás, az olajszőkítési ügyleteiről elhíresült Energol Rt. egykori igazgatója két évtizeden át kapcsolatban állhatott a titkosszolgálatokkal. Erről a Hír Tv Célpont című műsora számolt be a hétvégén.
    
A bizottság szocialista elnöke igennel válaszolt a kérdésre, hozzátéve: kezdeményezte a testület keddi napirendjének kiegészítését az erről szóló tájékoztatóval. Megjegyezte, a zárt ülésen elhangzó tájékoztatóig az említett értesüléseket "figyelemreméltó" sajtóhírként kezeli.
    
Szintén kérdésre válaszolva elmondta: mérlegeli azt az LMP-s kezdeményezést, hogy a nyerőgépek tervezett betiltása miatt hívja össze a nemzetbiztonsági bizottság ülését. Ezt az indokolná, hogy kiderüljön, milyen, a szerencsejáték-iparban meglévő nemzetbiztonsági kockázatokra utalt indoklásában a javaslatot a hétfői rendkívüli kormányülés után ismertető Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár - mondta.
    
Molnár Zsolt arra is kitért, hogy mivel a kormányoldal már kedden elfogadtatná a parlamentben a pénznyerő automaták működtetésének megszüntetését kezdeményező indítványt, a rendkívüli bizottsági ülést várhatóan még hétfőre összehívja.