Belföld | Dombóvár Kossuth-szobor
2011. november 14. 17:15

A Fidesz átverte, az MSZP átvette

Dombóvár független polgármestere ma egy, a városa lakói által aláírt tiltakozó ívvel érkezett a fővárosi Kossuth térre. Azért jött, hogy a tér 1944 előtti arculatának visszaállítását tervező kormánypártok számára világossá tegye: Dombóvár nem adja vissza a kormánynak az elmúlt több mint ötven évben felelősen gondozott, így joggal birtokolt tulajdonát, a méltán híres Horvay-féle Kossuth-szoborcsoportot.

A Magyar Szocialista Párt megdöbbenéssel fogadta az elmúlt hetekben a történteket. Nem csupán azért, mert a Kossuth tér, s vele az ország elmúlt 70 éves történelmének érthetetlen és gyomorforgató eltörlése bőven túlmutat egy szimpla térrendezés tényén. Hanem azért is, mert a Kossuth, Károlyi, vagy épp József Attila szobor körüli botrányok, az arra adott kormánypárti reakciók jól jellemzik a magát a nemzeti együttműködés kormányának hazudó Fidesz-KDNP hatalomfelfogását.

A több mint 2700 állampolgári aláírást tartalmazó ívet eredetileg a kormány kezébe szánta Szabó Lóránd. Ám azt - miután sem a kormánypárti frakciószövetség, sem Kövér László házelnök titkársága nem állt szóba vele - végül a legnagyobb ellenzéki párt nevében az MSZP vette át.

Szabó Lóránd így ma azzal a határozott ígérettel utazhatott vissza városába, hogy a szocialista frakció a következő napokban (ha kell, hetekben!) mindent el fog követni, hogy közel háromezer Tolna megyei választópolgár tiltakozó hangja eljusson az Országgyűlés többségét, valamint a házvezetést adó Fidesz-KDNP-pártszövetséghez.