Belföld | önkormányzat 2014
2014. szeptember 20. 12:37

A Fidesz az egész országban elvenné az önkormányzatok önállóságát

A Fidesz a választások után az egész országban elvenné az önkormányzatok önállóságát és függetlenségét.

Erről Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettes szombati budapesti sajtótájékoztatóján beszélt azzal összefüggésben, hogy a Népszabadság pénteken meg nem nevezett kormányzatai szereplőre hivatkozva azt írta: az elképzelések szerint az új közigazgatási koncepcióban a budapesti kerületek élén 2019-től már csak afféle helytartók állnának.

A frakcióvezető-helyettes szerint ez egy kísérlet, ugyanis a Fidesz úgy szokta, hogy valamit kipróbál egy helyen, utána pedig az egész országban alkalmazza.

Lukács Zoltán szerint ha október 12-én a Fidesz nagy mértékben győz az önkormányzati választáson, akkor gyakorlatilag felszámolja az önkormányzatiságot Magyarországon. Amilyen rendszert ugyanis a Fidesz ki akar alakítani, azt már nem lehet önkormányzati rendszernek nevezni - tette hozzá.

A képviselő azon véleményének adott hangot, hogy a helyi önkormányzatok akkor függetlenek, ha vannak forrásaik és azzal szabadon gazdálkodhatnak.

Lukács Zoltán azt mondta, a Fidesz arra készül, hogy megszüntesse az önkormányzatok gazdasági önállóságát, elvegye az iparűzési adót, és annak lehetőségét is el akarja venni, hogy a fejlesztési pénzekről helyben döntsenek. Az önkormányzatoknak azonban valahonnan pótolni kell a bevételeket - folytatta -, a kormány ezt pedig úgy kívánja megoldani, hogy még nagyobb adókivetési jogot ad a településeknek.

Az politikus szerint minél több ellenzéki jelölt nyer a választáson, annál nagyobb lesz az ellenállás ezzel a folyamattal szemben.