A Fidesz belátta, hogy vereséget szenvedett

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: az Alkotmánybíróság szakmai döntést hozott, amikor alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárási törvény több rendelkezését, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget.
    
A szocialista politikus szerint a döntés azt bizonyítja, hogy "a magyar jogállam még él".
    
A kormánypárt kényszerűségből meghajlott a társadalom akarata előtt - kommentálta, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető közlése alapján a Magyarországon élőknek nem lesz választási feliratkozás 2014-ben. Szerinte a Fidesz az elmúlt egy évben meg akarta téveszteni a társadalmat, de az egy pillanatig sem fogadta el a teljesen indokolatlan, kizárólag a kormányoldal érdekeit szolgáló, és ebben a formában a világon sehol sem létező feliratkozás bevezetését.
    
Molnár Zsolt hangsúlyozta, a Fidesznek lehetősége lett volna, hogy az ellenzékkel egyeztetve döntsön a választási eljárási szabályokról, majd utóbb arra, hogy az állampolgári és ellenzéki tiltakozás, valamint jogi érvek hatására lemondjon az előzetes regisztrációról. Meglátása szerint a Fidesz azonban csak az Ab döntése után, "a 24. órában, már-már a bunkerben" látta be, hogy ebben az ügyben vereséget szenvedett.
    
Az MTI kérdésére azt mondta, az MSZP ugyan nem támogatta a szavazati jog kiterjesztését a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező állampolgárokra, de mivel ez megtörtént, esetükben a nyilvántartásba vétel valamilyen formában szükséges lehet, ennek egyik módja a regisztráció.
    
A választási eljárási törvény módosításáról szólva Molnár Zsolt azt mondta, a legfontosabb a regisztráció eltörlése, a többi kérdésben mérlegelni fogják a Fidesz javaslatát. Egyúttal azt várják a kormánypárttól, hogy egyeztessen az ellenzékkel például a szintén alkotmányellenesnek talált kampányszabályokról.